Koja je razlika između škole, fakulteta i univerziteta u SAD?

Koja je razlika između fakulteta i univerziteta? Ovo me zbunjuje jer u mojoj domovini te reči predstavljaju veoma različite stvari.

Odgovor:

U Sjedinjenim Američkim Državama reč „škola“ podrazumeva bilo koju obrazovnu ustanovu. Možete nazvati fakultet „školom“. Možete nazvati univerzitet „školom“ . Možete da koristite reč „škola“ za bilo koji institut engleskog jezika, osnovni ili diplomski studijski program ili srednju školu.

Univerziteti ili fakulteti  SAD-a prate završetak srednje škole. Fakultetski i univerzitetski programi počinju u trinaestoj godini školovanja, kada učenici imaju 17 ili 18 godina, ili više. Dvogodišnji fakulteti nude strukovnu diplomu , kao i sertifikate. Četvorogodišnji fakulteti ili univerziteti nude bečelor diplome. Programi koji nude ovakve diplome spadaju pod osnovne studije.

Univerzitet je grupa škola namenjana studijama posle srednjeg obrazovanja. Minimum jedna od tih škola je fakultet gde studenti dobijaju bečelor diplomu. Ostale škole u univerzitetu su diplomske (znane još i kao post-diplomske) škole gde studenti dobijaju napredne diplome. Dakle, univerzitet nudi bečelor i ostale diplome kao što su master (M.A.) ili doktorat (Ph. D.).

Bečelor možete dobiti na fakultetu ili univerzitetu. Međutim, studenti S.A.D.-a preferiraju upotrebu reči „fakultet“ umesto reči „univerzitet“ kada pričaju o osnovim, četvorogodišnjim programima i bečelor diplomama. Koriste fraze kao „ide na fakultet“ i „fakultetska diploma“ kada pričaju o osnovnima studijama na fakutetu ili univerzitetu.

Većina fakulteta su zasebne škole i nisu deo univerziteta. Neki fakulteti jesu deo univerziteta i nalaze se na univerzitetskom kampusu. (Kampus su same zgrade škole i okolina). Neki fakulteti nude diplomske programe u određenim predmetima. Međutim, uglavnom su univerziteti ti koji nude diplomske programe. Dakle, Amerikanci koriste reč „univerzitet“ a ne „fakultet“ kada pričaju o diplomskom studiranju.

Izvor:https://studyusa.com/en/a/107/what-is-the-difference-between-a-school-college-and-university-in-the-usa

Preveo:Aleksandar Hrubenja

Advertisements

2 thoughts on “Koja je razlika između škole, fakulteta i univerziteta u SAD?

  1. Postovani,

    Hvala Vam na korisnim informacijama. Mogu li da Vas samo pitam, da li mozda znate koliko su priznati nasi fakulteti odnosno fakulteti iz Srbije u SAD-u? Konkretno me zanima Veterinarska medicina.

    Unaprijed zahvalna.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s