Preveo i prilagodio: Filip Isakov

Izvor: http://blog.peertransfer.com/2013/02/27/what-can-international-students-do-with-a-f1-visa-in-the-u-s/

 

5 korisnih informacija za strane studente o F1 vizama u SAD

F1 kategorija viza je rezervisana za studente upisane na koledže, univerzitete, srednje škole, kao i kurseve jezika i druge akademske institucije. Prvi korak za potencijalnog studenta je da bude prihvaćen od strane zvanične škole koja ima SEVP sertifikat.

Napravili smo listu najčešćih pitanja o pravilima i propisima koja se tiču F1 studentskih viza:

Koji su uslovi za dobijanje studentskih F1 viza ?

 

  • Morate pohađati obrazovnu instituciju ili jezički kurs
  • Morate biti upisani kao redovan student
  • Škola mora biti odobrena od strane Američke službe za imigraciju i carine (USICE – U.S. Immigration and Customs Enforcement)  kako bi mogla prihvatiti strane studente
  • Morate da imate dovoljno finansijskih sredstava kako bi završili studije
  • Morate dokazati da ne planirate da napustite svoje novo, dogovoreno, prebivalište

Da li mogu da putujem van Sjedinjenih Američkih Država?

Da. Možete se vratiti u SAD nakon odsustva manjeg od pet meseci. Morate imati novu F1 vizu ako vam je stara istekla. Neka vam škola izda I-20 obrazac pre nego što napustite SAD.

Da li mogu da se prebacim u drugu školu ?

Da. Morate obavestiti trenutnu školu i sarađivati sa univerzitetskim koordinatorom razmene (designated school official (DSO)  kako biste prebacili vaš  SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) dosije. Takođe morate uzeti novi I-20 obrazac iz vaše nove škole, i dati ga vašem novom zvaničniku u roku od petnaest dana posle promene.

Da li mogu da radim u SAD-u ?

Namena F1 viza je da omogući stranim učenicima studiranje u SAD, dakle, postoje striktna ograničenja vezana za zapošljavanje. Studentima koji imaju F-1 vizu obično je dozvoljeno da rade na kampusu univerziteta na kom studiraju, i to do dvadeset sati nedeljno. Takođe postoje dva programa obuke na kojima F-1 studenti mogu da rade. F1 studenti uvek treba da traže savet od svog koordinatora pre pronalaženja posla u SAD.

Koliko dugo mogu da ostanem u SAD sa F1 vizom ?

Kada uđete u SAD, predstavnik iz imigracione službe će vam na ulasku u državu izdati I-94 karticu koja ukazuje da nemate status imigranta i ovlašćuje vaš ostanak. Možete da ostanete u SAD dok ste upisani u školu i ne završite obrazovni program. Nakon završetka programa imate šezdeset dana da napustite SAD.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s