Prevela i prilagodila: Tajana Bulajić

Izvor: http://www.usnews.com/education/blogs/international-student-counsel/articles/2016-01-13/5-ways-to-ease-the-stress-of-taking-the-sat-toefl?int=a3d208

 

 

Pet načina da ublažite stres povodom polaganja SAT i TOEFL ispita

U ovom tekstu možete pronaći konkretne i praktične  savete devojke koja je polagala SAT i TOEFL ispit. Govori o tome kako da se bolje organizujete dok se budete pripremali za ispit, kako da se bolje snađete i na kojim mestima možete pronaći pomoć.

Dobrom organizacijom, studetnti koji žele da se školuju u stranoj zemlji mogu da smanje tremu zbog polaganja ovih standardizovanih testova.

Pripremanje za SAT i TEOFL testove je za mene bilo veoma stresno, najviše zbog loše organizacije. Iz iskustva koje sam stekla dok sam polagala ove testove, koji su sastavni deo prijemnog ispita za fakultet u Sjedinjenim Američkim Državama, zaključila sam sledeće:

 

  1. Pripremite se ranije

Kada jednom odlučite da hoćete da studirate na nekom univerzitetu u Americi, isplanirajte datume polaganja testova. Proverite na Internetu slobodne datume i mesta gde se održavaju ispiti i onda procenite koliko ste spremni. Trebali biste da razmislite gde da polažete test i da li vam više odgovara da to bude ujutru ili popodne – uzimanje u obzir svega ovoga vam može pomoći da smanjite stres i paniku.

 

Zabeležite datume i odbrojavajte dane do ispita – to će vam pomoći da napravite plan učenja. Odredite vreme za učenje i svaki put, procenite koliko ste tada gradiva savladali. Pravite beleške koje posle možete pregledati.

 

  1. Iskoristite besplatne izvore

Pored časova pripreme, postoji mnogo besplatnih izvora koje možete iskoristiti. Na primer, na Internetu možete potražiti pitanja koja su se našla na prethodnim testovima. Na zvaničnom sajtu za SAT ispit, svaki dan možete pronaći po jedno pitanje koje služi kao vežba za ispit.

 

Takođe, u biblioteci u mom gradu pronašla sam knjige za pripremu ispita. Iako nisu bila najnovija izdanja, pomogla su mi da se upoznam sa formom ili izgledom testa. Na internetu postoje i forumi za one koji polažu test, gde možete pronaći savete i potražiti rešenja za svoje nedoumice i gde, takođe,  možete pronaći podršku.

 

  1. Proverite da li vam je potrebna neka dokumentacija

Testovi mogu imati različite uslove za polaganje. Za neke testove biće potrebno da sa sobom imate pasoš, a za neke ne. Ja nisam znala da mi je potreban pasoš za polaganje TOEFL testa, pa je tetka morala da mi ga donese. Dok sam čekala, bila sam jako zabrinuta. To je u velikoj meri uticalo na moj uspeh na testu.

 

  1. Istražite mesta na kojima se održava polaganje testa

Isplanirajte odlazak u centar za testiranje i pobrinite se da imate dodatni vid prevoza ukoliko vam prvobitni plan propadne. Ponesite grickalice, ako nema restorana u okolini.

 

Nije loša ideja da ponesete i mapu, tako da budete sigurni da znate gde se nalazite. Ako ste u mogućnosti, posetite centar za testiranje pre samog testa, kako ne biste morali da brinete o tome da li ćete se izgubiti na dan polaganja.

 

  1. Usredsredite se na sebe

Sa vama će, u centru za testiranje, biti mnogo drugih studenata, od kojih će neki izgledati veoma samouvereno. Nemojte da vas to obeshrabri, verujte u sebe. Dugo ste se pripremali, i jedan korak ste bliže ostvarenju svog sna. Skoncentrišite se na ispit i opustite se. Odlično ćete proći.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s