Preveo i prilagodio: Nemanja Stefanović

Izvor: http://www.gooverseas.com/blog/is-it-better-to-study-abroad-in-high-school-or-college

 

Šta je bolje pohađati u inostranstvu,srednju školu ili fakultet ?

Iako studiranje na univerzitetima u inostranstvu postaje skoro pravilo za neke škole, pohađanje srednjih škola u stranim državama takođe postaje popularno, što nameće sledeća pitanja: Hoće li pohađanje škole u inostranstvu poremetiti planove za srednju školu ili fakultet? Može li učenik u inostransvu studirati nešto specifično kao što je medicina? Može li učenik studirati u inostranstvu ako je sportista?

 

Iako studiranje u inostransvu i srednja škola u inostranstvu nisu na istom nivou što se tiče dostupnih informacija, pohađanje srednje škole u inostranim državama je u svakom slučaju odlična prilika.

 

Ali od svih pitanja najvažnije je ono – kada ? Da li u inostranstvu završiti srednju školu ili fakultet? Evo nekoliko detaljnijih informacija koje će vam pomoći da napravite pravu odluku:

 

Pre nego što se uhvatimo u koštac sa dosadnim stvarima, pogledajmo na brzinu poređenje između studiranja i pohađanja srednje škole u inostranstvu.

 

Pohađanje srednje škole u inostranstvu Studiranje u inostranstvu
Postoje velike razlike između američkog i evropskog tinejdžerskog društvenog života. Univezitetski društveni život u Americi je sličan evropskom.
Teže je preneti ocene, osim ako ste međunarodni maturant (pripadnik IB organizacije) ili idete u sestrinsku školu. Većina fakulteta imaju sisteme prebacivanja ocena i bodova.
Ovo je veći izazov za srednjoškolce i pravi test njihove samostalnosti. Studenti su samostalniji.
Imaju veću šansu da nauče strani jezik. Postoje više prilika za razvoj jezičkih sposobnosti različitih nivoa.
Isticaće se u vašoj prijavi za fakultet. Isticaće se u vašoj prijavi za posao.
Manje je troškova za srednjoškolce. Imaće više vremena da uštede novca za same studije
Odličan izbor ako žele studirati u inostranstvu. Odličan izbor ako žele započeti međunarodnu karijeru.

Pohađanje srednje škole u inostanstvu      

     

Pre je obrazovni sistem u Sjedinjenim državama bio veoma strog po pitanju „dobrog“ obrazovanja – što je značilo dvanaest godina škole, onda fakultet, i, posle diplomiranja, nalaženje posla.

 

Sada kada je Internet i međunarodna komunikacija i poslovanje postaju sve popularniji, međunarodno obrazovanje je nešto što se smatra velikom prednošću.

Šta to znači? Sve više ljudi koji rade u obrazovanju shvataju da, ponekad, srednjoškolci nauče više izvan učionica, ili, na primer, u učionicama drugih zemalja.

 

Evo nekoliko razloga zašto je pohađanje srednje škole u inostranstvu odličan izbor:

 

 1.   Više šanse za razna putovanja

 

Jednostavno rečeno, što je osoba mlađa kada počne putovati, to će joj lakše biti da postane “građanin sveta” . Uz to, više će poštovati različite kulture nego oni koji ostaju kod kuće i odluče da tek kasnije počnu da putuju.

 

Pohađati srednju školu u stranoj državi definitivno zahteva više organizacije nego studiranje, jer se to još uvek razvija kao način obrazovanja u američkom obrazovnom sistemu. Međutim, rezultat putovanja i življenja u stranoj državi dok ste tinejdžer podariće učeniku neporcenjiva iskustva koja jednostavno ne može dobiti kada bi pohađao svoju „običnu“ srednju školu.

 

Možda se neki srednjoškolci plaše da će propustiti tipična “srednjoškolska” iskustva i dešavanja koja će njihovi vršnjaci imati. To ne sme da ih odvrati, jer način na koji će se razviti u inostranstvu u tom dobu je neprocenjiv.

 

 1.    Učenje jezika je lakše

 

Činjenica je da, što je osoba mlađa, to joj je lakše da nauči novi jezik. Postoje i studije koje kažu da mlađi bilingvalni učenici imaju više sive moždane mase ako počnu učiti novi strani jezik pre puberteta.

 

Pohađanje srednje škole u inostranstvu omogućava učenicima da  usvoje novi jezik upoznajući ljude koji ga i govore. Umesto da čitaju knjige ispunjene lekcijama iz gramatike, oni imaju priliku da uče živ jezik i usvoje ga brže.

 1.    Srednjoškolci imaju manje ličnih izdataka

 

U srednjoj školi, učenici još uvek žive sa svojim roditeljima i nemaju novca za obrazovanje u inostranstvu. Kada uporedimo srednju školu i fakultet, možda ćete promeniti mišljenje oko toga koja je opcija skuplja za obrazovanje u inostranstvu.

 

Za vreme srednjškolskog obrazovanja, roditelji moraju finansirati učenika, sem ako učenik nema posao ili prima stipendiju. Međutim, studenti na fakultetu imaju kredite, najamninu i lizing na kola koje moraju platiti, što im otežava da uštede tokom semestra.

 

 1.    Isticaćete se na prijavama za fakultet

 

Iako ovo ne bi trebao biti glavni razlog za odlazak u inostranstvo, ako učenik već ima iza sebe završeno polugodište van svoje države, imaće viće šanse među ostalim prijavljenim kandidatima. Procenat učenika u Americi koji studiraju u inostranstvu je tek jedan posto od ukupne populacije, dok je procenat srednjoškolaca zanemariv. U 2010. godini samo dve hiljade srednjoškolaca je studiralo u inostranstvu.

 

„Posle putovanja u stranu zemlju kroz studije, i kasnije kao ekspatriat, moj pogled na svet se potpuno promenio; ako bih mogao krenuti u srednju školu i na fakultet ponovo, zasigurno bih to uradio.“

 

Jedno je zagarantovano: ako učenik napiše esej o volontiranju u lokalnoj dobrotvornoj ustanovi onaj ko donosi odluke pomislio bi kako je to sjajano i kako to prikazuje njegovo interesovanje da pomogne društvu – ali takvih bi prijava bilo mnogo.

 

Ako je, pak, sledeća prijava esej nekoga ko je išao jedno polugodište u srednju školu u Južnoj Africi i ima zanimljiva razmišljanja o svojoj zemlji i svetskim stereotipima, i o sveukupnom obrazovanju u svetu, sigurno je da će taj učenik skrenuti na sebe mnogo više pažnje.

 1.    Potencijal da se promene lični ciljevi i smerovi

 

Kada osoba ide u srednju školu u inostranstvu, njeno sagledavanje „američkog sna“ prilikom upisivanja na fakultet i nalaženja dobrog posla postaje postaće jasnija – zato što će se susresti sa mnogima koji nisu pratili taj put, a jednako su uspešni. Ta osoba će sresti ljude ili čak izlaziti s ljudima koji će promeniti način na koji gleda na njihovo obrazovanje, kulturu i stavove o politici (ili će ih formirati), na koji gleda na njihovou okolinu i životne ciljeve.

 

Nakon što se vrate iz inostranstva, učenici možda požele odložiti fakultet i upisati se na univerzitet direktno u drugoj zemlji ili propuste godinu (ne brinite, roditelj, ovo je zapravo dobra ideja) pre nego što se odluče da li žele ići na na fakultet ili ne.

 

Još jedna stvar koju treba zapamtiti – većina drugih zemalja je slobodna od strahovitiog duga koji imaju američki studenti i kada to saopšte svojim stranim kolegama oni često budu zapanjeni.

 

Biti hiljade dolara u dugu nije normalno u ostatku sveta – ipak, mnogi su apsolutno podjednako obrazovani koliko i studenti u Sjedinjenim Državama. Imajte to na umu kada pomislite da se prijavite na univerzitete iz Lovorove lige.

 

 1.       Učenici stiču nezavisnost putujući

 

Priča je uvek ista – „kada mi dete ode na studije, moraće naučiti da samo pere veš!“ Iako neki imaju različita iskustva sa nezavisnošu u srednjoj školi, sveukupni je ishod isti – ako tinejdžer ide u srednju školu u drugoj zemlji bez svojih roditelja, postaće nezavistan pre fakulteta.

 

Učenicima će trebati nešto vremena da se naviknu na svoju novoosvojenu slobodu, i ponekad je teško biti daleko od kuće – učenici bi morali prevazići nostalgiju, a roditelji morali razumeti da će biti i malo uzrujani zbog svega.

 

Ipak, ovi će učenici biti u situaciji koja zahteva razmišljanje – na primer, kako se obračunati sa štrajkom mašinivođa i opet stići na odredište – i sigurno će naučiti više o odgovornostima, kao što je pranje veša ili kuvanje! Šta god njihovo iskustvo bilo, vratiće se kuće sa više poštovanja za svoju okolinu i imaće veći osećaj (i više samopouzdanja) za odgovornost u svakodnovnom životu.

 

Predstavlja li stidljivost problem? Nikako posle izvršavanja poslova na drugom jeziku! Kada se vrate, učenici će pričati sa lakoćom! Ne možete usredsrediti svoje dete na novac? Neka sami štede za odlazak u inostranstvo i naučiće da barataju budžetom veoma brzo.

Studiranje u inostranstvu

 

Nakon što smo pogledali detaljno neke od razloga zašto uzeti u obzir pohađanje srednje škole u inosranstvu, pogledajmo zašto je nekima bolje da studiraju u inostranstvu.

 

 1.    Norma: Više predmeta i više društva

 

Razmišljanja o studijama u inostranstvu  javljaju se na drugoj ili trećoj godini srednje škole. Postoje agencije koje se osnivaju sa ciljem da pomognu studentima u ovom periodu da nastave studije u inostranstvu – a agencije u inostranstvu specijalizuju se za studente kako bi im pomogli oko putovanja i izbora najboljih programa. Zato se na nivou studija izbori čine niscrpnim.

Najbolja opcija bila bi kada biste išli u drugu državu sa već odabranim mestom ili ciljem na umu. Nadamo se da će biti jednako mnogo prilika za srednjoškolce. Na primer, 2015. na Go Overseas sajtu imali smo deset stranica programa za Italiju za studnte (i to to su samo oni izlistani na našem sajtu!). Za srednoškolce imamo samo stranicu i po, tako da za one koji bi studirali u inostranstvu, ova je opcija najbolja.

 1.    Stipendije i novčanu pomoć je lakše dobiti

 

Baš kao što postoje programi sa inostranim studijama, postoji i mnogo stipendija za srednjoškolce. Ponekad su namenjene određenim katedrama, ponekad fakulteti imaju specifične stipendije za njihove studije, ali kako god, glupo je ne prijaviti se ni za jednu od njih. Srednjoškolci bi trebali praviti planove prijava za stipenije – nekima je čitavo istustvo u inostranstvu plaćeno jer su na vreme počeli. Takođe, imaćete manju konkurenciju nego što ste mislili jer se veoma mali broj srednjoškolaca prijavljuje za te stipendije.

 1.    Učenici mogu raditi tokom srednje škole da uštede novac

 

Iako stipendije mnogo pomažu, putovanje je skupo, a treba novca da se semestar završi. Kada pohađate inostranu srednju školu, nemate vremena prikupiti novca za studije.

Ako ste unapred planirali da studirate, posebno u stranoj državi, imati posao kao bi uštedili novac je vredno truda a studije će biti mnogo manje stresne za studente, kao i za njihove roditelje.

 

“Kako sam ja to izvela? Šetanje pasa. Od malena sam imala mini biznis u svom komšiluku; nekoliko dolara na dan da prošetam psa posle škole, nekoliko dvadesetaka da pazim i nahranim mačku i skupila sam skoro pet hiljada dolara i uplatila putovanje u Italiju i Evopu bez pomoći roditelja.”

 1.    Nezavisniji ste i lakše je napustiti kuću

 

Iako smo to već rekli u odeljku za srednju školu, nezavisnost je ključna pozitivna stvar. Studiranje sa strane je iskustvo koje povećava samopouzdanje i samoodrživost pojedinca, bez obzira u kom uzastu se odvija i ne bitno da li studenta podržavaju roditelji. Čak će se i najzavisniji studenti naću u situaciju kada će morati upotrebit mozak i istrajati. Seli ste na pogršan voz? Ne paničite! I ne zovite mamu!

 

Uistinu, ove situacije će biti teške, ali nisu nemoguće za prevazilaženje bez pomoći. Nezavisnost koju će student steći nako što reše te probleme će ostati i kada se vrate kući. Ovo je deo fenomena „internacionalnog građanina“ koji se može primetiti u inostranstvu – pojedinci zaboravljaju svoju zemlju i kulturu i počinju voleti i poštovati sve kulture.

 

 1.    Više fokusa na to kako će odlazak u inostranstvo pospešiti vašu karijeru            

Kada studirate na fakultetu, vaša katedra vas određuje i krči vam put i sasvim je moguće studirati sa strane a kako bi pospešili vašu budućnost u toj profesiji.

Na primer, iako postoje oni koji prolaze kroz fakultet ne znajući šta zaista žele od života, postoje i oni koji su sasvim sigurni da će postati doktori i zbog toga su i upisali medicinu. Nije tačno da oni koji su fokusirani ne mogu otići u stranu državu. Šta je sa prilikama studenata za medicinu ili učenika-sportista koji se žele da nastave da se bave sportom u inostranstvu!

Sa porastom interesovanja za studije u inostranstvu, povećavaju se i prilike u čitavom svetu.

 1.    Veze i stažiranje se mogu pretvoriti u zaposlenje

 

Ako osoba zna šta želi sa svojom karijerom i profesijom (što je veća verovatnoća kod studenata), ona je mnogo spremnija da ide razvija karijeru u instranstvu. Stažiranje je predivan način da se stekne iskustvo u vašem polju interesovanja, ali i način da se stekne internacionalno (i verodostojno) iskustvo koje se može preneti daleko više od semestra u inostranstvu.

Mnogi studenti sa FIT-a u Firenci stažiraju preko leta, a čak im ponude i posao. Iznenada zbog jednog semestra u inostranstvu karijera studenta može postati internacionalna i veoma zanimljiva.

Ali stvarno bilo kad je u redu!

Kada god neko odluči da ide inostranstvo rezultat će biti neverovatan provod i zasigurno će oblikovati kako osoba vidi svet. Putovanje je ključno za razumevanje različitih kultura, jezika i ljudi.

 

Iskreno ovo je naš problem u 2015. – jako mnogo ljudi odbija shvatiti da smo svi svi ljudi, svi volimo i brinemo za naše porodice i prijatelje. Ako bi više učenika/studenata išlo u inostranstvo i susretalo se sa ljudima iz različitih zemalja i kada bi pokušali razumeti umesto osuditi ono što im je strano, možda bi svet bio lepše, mirnije mesto.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s