Izvor:http://www.americanexamservices.com/about-the-toefl/16-ways-to-improve-your-toefl-score

Preveli i prilagodili: Aleksandar Hrubenja i Aleksandra Dragutinović

16 saveta za polaganje TOEFL-a

Stres i mnogobrojni drugi faktori mogu uticati na vaše rezultate prilikom spremanja ili samog polaganja TOEFL testa.  Zato vam nudimo neke korisne savete kako biste bili što uspešniji.

1. Upoznajte se sa samim formatom testa

Jedan od glavnih uzroka stresa je nedovoljno poznavanje materije i same forme testa. Jedini način da se ovo izbegne je temeljno izučavanje izgleda testa koji polažete.

Konkretno, kod TOEFL-a imaćete pristup materijalima za pripremu istog pa možete saznati kakva je struktura testa.Osim toga naći ćete i korisne strategije za polaganje svake od četiri celine i druge opšte savete koji vam mogu pomoći da ostvarite koji bod više.

2. Raspitajte se koliko je vama bodova neophodno

Veoma je važno da proverite koji je minimum bodova potreban za vaš željeni univerzitet ili drugu instituciju zbog koje polažete test. Pod uslovom da imate realnu sliku o znanju engleskog koje posedujete, to bi trebalo da vam bude dobra smernica koliko još truda treba da uložite. Imajte još na umu da broj bodova koje ostvarite na pripremnim testovima obično bude viši nego na pravom.

3. Fokusirajte se na akademski engleski

Svrha TOEFL-a je drugačija od ostalih testova engleskog kao stranog jezika – on se konkretno koristi  kao mera potencijalnog uspeha na američkim univerzitetima i fakultetima. Trebalo bi da se fokusirate na jezik koji ćete čuti u kampusu i u učionici, kao i pročitati u knjigama, enciklopedijama, časopisima i istraživačkim radovima. Ovo će vam pomoći da budete upoznati sa izgledom i vokabularom akademskih materijala.

4.Ponavljanje je majka znanja

Što više vežbate za TOEFL, to će vam rezultati biti bolji. Na vašem izabranom programu dobićete i više nego dovoljno prilagođenog materijala koji pokriva sva četiri dela testa. Suština samog ponavljanja i pregledanja vežbi je dobijanje povratne informacije o delovima na kojima treba još poraditi. Isto tako, znaćete kojim delovima dobro vladate.

Takođe, svi koji polažu TOEFL imaju pristup dodatnim materijalima koji se nalaze na internetu.

5.Pronađite mentora

Pouzdan profesor engleskog koji je upoznat sa TOEFL-om može mnogo da vam pomogne u pripremi – da vam da praktične savete  i odgonetne nedoumice koje imate. Samim tim, razumevanje je bolje i nivo stresa opada. Takođe je preporučljivo diskutovanje sa drugim kandidatima.

6.Spremite se za dan polaganja

Ako ste uložili dovoljno truda i vremena za pripremu i poneli sve što vam je potrebno za test (olovka, gumica…) bićete smireniji i sigurniji u sebe. Ovo je veoma bitno jer vam nervoza slabi memoriju i koncentraciju i sprečava vas da date sve od sebe. Potrudite se da stignete u centar za testiranje barem 30 minuta pre početka testa.

7.Obratite pažnju na vreme

Veliki broj kandidanta ne ostvari željene rezultate jer provedu previše vremena na zadacima koji su im teški. Potrudite se da rasporedite vreme na samom testu kako biste izbegli ovakve situacije – svakom delu testa posvetite jednako vremena. Postoje strategije uštede vremena  kojima možete značajno poboljšati rezultat – na primer kako da što efikasnije sastavite esej.

8.Naučite da kvalitetno hvatate beleške

Dozvoljeno vam je da zapisujete teze tokom sva četiri dela testa i ovo možete iskoristiti u svoju prednost. Hvatanje beleški je neophodna sposobnost kojom morate ovladati da biste bili uspešni kako na TOEFL testu, tako i u daljem školovanju. Poenta je da se fokusirate na bitne, a ignorišete nebitne informacije i da pre svega osmislite sistem koji vam odgovara. Ovu sposobnost možete vežbati svakodnevno, tokom gledanja televizije, čitanja časopisa i slično.

9.Potrudite se oko svakog pitanja

Pre svega, ne ostavljajte pitanja neodgovorena, čak ni ona za koje niste sigurni. Sistemom eliminacije pokušajte da pogodite odgovor na pitanje. Čak i ako ne znate ništa, imate 25 posto šanse da date tačan odgovor.

10.Saveti specifično za deo posvećen čitanju

 • Upoznajte se sa glavnom akademskom terminologijom
 • Vežbajte čitanje bez pomoći rečnika – ovo će vam znatno poboljšati razumevanje teksta i učenje novih reči iz konteksta
 • Fokusirajte se na delove teksta vezane za postavljena pitanja – brzo prođite kroz tekst, pročitajte pitanje i ponovo, temeljnije, iščitajte tekst
 • Obično budu postavljena pitanja vezana za glavnu ideju teksta i vokabular,  kao i provera tačnog razumevanja
 • Imajte na umu da nećete imati vremena da više od jednom detaljno pročitate tekst

11.Saveti specifično za deo posvećen slušanju

 • Potrudite se da vam vežbanje bude što sličnije samom testu – nemojte ponavljati audio tekst, jer ni na testu nećete moći. Ovako ćete se navići da od samog starta budete maksimalno usresređeni
 • Tokom samog testa nemojte se vraćati na već odgovorena pitanja
 • Prepoznajte glavne ideje i ključne detalje

12.Saveti specifično za deo posvećen konverzaciji

 • Iako bi ovaj deo trebalo da bude što vernija simulacija konverzacije, neće vam se zameriti sekund ili dva posvećeni razmišljanju
 • Nemojte izostaviti zaključak, gde ćete još jednom,  ukratko, preći teme konverzacije
 • Nemojte koristiti idiome i druge reči čije značenje ne razumete u potpunosti, tako možete samo izgubiti bodove

13.Saveti specifično za deo posvećen pisanju

 • Zapamtite koje se fraze koriste za povezivanje celina unutar teksta
 • Pišite jasno i direktno
 • Koristite isključivo vokabular i interpunkciju za koje ste sigurni da su tačni
 • Napravite koncept pre samog pisanja eseja – ovo rezultira i uštedom vremena i kvalitetnijim radom
 • Osmislite osnovnu strukturu koju ćete pratiti pri pisanju svakog eseja
 • Podržite vaše argumente primerima
 • Ostavite nekoliko minuta za pregled završenog eseja

14.Unapredite sve četiri jezičke sposobnosti

Posvetite dovoljno pažnje svakom delu testa ali se fokusirajte na one koji vama predstavljaju veći izazov. Imajte na umu da ako jedan od delova ne položite, onda vam se ni ostali ne važe.

15.Obucite nešto u čemu se osećate prijatno

Izaberite odgovarajuću odeću za dan polaganja tako da se osećate prijatno u njoj. Ne znate kakva će temperatura biti u prostoriji u kojoj polažete test, pa je slojevito oblačenje poželjno kako biste to mogli da regulišete.

16.Obavezno jedite pre dolaska na testiranje

Neće vam biti dozvoljeno da unosite hranu i piće. S obzirom da test traje četiri sata, preporučujemo vam da pojedete lakši obrok pre testiranja. Izbegavajte prekomerne količine kofeina i šećera jer će efekat biti suprotan od željenog – pojačana nervoza i gubitak fokusa. Isto će se desiti ako budete dehidrirani pa ne zaboravite da pijete vode pre nego što počnete sa testom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s