Prevela i prilagodila: Milica Tufegdžić

Izvor: https://www.scholarships.com/financial-aid/college-scholarships/scholarship-application-strategies/scholarship-strategy-the-scholarship-application-process/

 

Strategija za dobijanje stipendije

Proces apliciranja za stipendiju

Spremni ste da počnete sa apliciranjem. Odlučite koja vas stipendija interesuje i organizujte se na osnovu prioriteta koje vam rokovi određuju. Da se zna, mnogo ste dalje stigli od većine studenata, bliži ste sticanju finansijske pomoći i svakako ste krenuli u dobrom pravcu.

Sledeći korak je da sednete i zaista aplicirate za stipendije. Ako imate 100 nagrada za koje želite da se prijavite, ne brinite ne morate da aplicirate za sve njih u jednom danu. Vršeći pritisak na sebe umanjićete kvalitet aplikacije i eseja koji šaljete, kao i šanse za dobijanje stipendije. Da biste izbegli ovu dilemu, odlučite koliko temeljno urađenih aplikacija možete da šaljete nedeljno. Postavite sebi cilj i držite ga se.

 

Stvari koje treba da uradite prilikom apliciranja

Obratite pažnju na detalje!

Kada aplicirate za nekoliko stipendija odjednom, veoma je lako pomešati zahteve za svaku i prevideti određene detalje. Pročitajte temeljno sve informacije koje su vam date. Kada ste u nedoumici pozovite ih. Ono što studenti često ne razumeju je da provajderi stipendija  uživaju pomažući studentima da dobiju finansijsku pomoć koja im je potrebna. Većina njih će biti više nego rada da odgovori na vaša pitanja.

Prezentacija, prezentacija, prezentacija

Uvek odgovarajte na pitanja postavljena u eseju. Živimo u vremenu u kom je kompjuter zauzeo mesto porodičnog psa – čovekovog najboljeg prijatelja. Odvojte vreme za pisanje odgovora, čak i onih koji vam deluju neformalno – ne može da škodi, samo da pomogne. Ukoliko aplikacija mora biti pisana rukom, koristite vaše najbolje penkalo. Bez brljanja belilom, mrlja, kečapa itd.

Neka vam neko pomogne prilikom pregledanja prijave

Neka vam roditelj ili prijatelj pregleda informacije na vašoj prijavi. Običan papir još nije opremljen opcijom provere pravopisa, pa će dodatni par očiju  biti od pomoći da uočite eventualne greške.

Neka vam profesor da mišljenje vezano za vašu prijavu

Ovo je kritično. Ukoliko ne možete da nađete nekog profesora da pročita vaš esej, nađite nekog odraslog da vam kaže da li je primamljiv, da li se direktno obraća studijama, dokazuje vašu tezu i da li će im se svideti. Članovi komisije za dodelu stipendije su ljudi poput vaših roditelja (ponekad studenti ovo zaboravljaju) tako da mišljenje koje vam oni mogu dati je neprocenljivo. Proces provere je dosadan, ali se uvek isplati.

Pratite precizno pravila podnošenja prijave

Nemojte se smatrati eliminisanim zato što ste poslali prijavu u koverti pogrešne boje.

Davaoci stipendija uglavnom podvuku veoma specifična pravila prijavljivanja i važno je da pratite njihove smernice. Saznajte da li vaša prijava može biti poslata elektronskom poštom ili su markica i koverta neophodne. Ako ste nesigurni oko pravila, zovite ili pišite davaocima stipendije. Nemojte čekati poslednji čas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s