Preveo i prilagodio: Filip Isakov

Izvor:

 

Danas ćemo se baviti nekim generalnim savetima koji će vam pomoći u pripremi pisanog dela TOEFL testa. On se sastoji iz dva eseja. Kasnije ćemo se fokusirati na najbolji pristup pri pisanju testova, u međuvremenu evo tri uopštena saveta za TOEFL pisanje.

Počnite da kucate TOEFL stilom

Ovo je zapravo kucanje engleskog na tipičnoj QWERTY tastaturi, koja je tipična za svaki kompjuter, i većinu virtuelnih onlajn tastatura. QWERTY se odnosi na 5 slova u gornjem levom uglu tastature, ispod brojeva. Razlog zašto biste trebali da vežbate na ovoj tastaturi je zato što ćete na njoj raditi TOEFL IBT ( Internet Based Test), koji ćete logično polagati na računaru. Nakon što ste završili pripreme i isplanirali strategiju brzog kucanja, naravno da ne želite da “nabadate” slova dok pišete esej. Dok vežbate za TOEFL treba da kucate na engleskom što je više moguće. Na brzini ćete dobiti vežbanjem, a ona će vam biti neophodna dok budete pisali dva eseja na dan testiranja.

Prestanite da koristite dugme “Delete”

Dok vežbate za TOEFL test merićete sebi vreme, ali da li ćete to vreme iskoristiti pametno? Prilikom kucanja na računaru ljudi gube dosta vremena stiskajući “delete” i “backspace” dugmad i ispravljanje. Ovo ne samo da je gubljenje vremena već može dovesti do grešaka u gramatici i interpunkciji i može pokvariti ono što pokušavate da izrazite. Budite fokusirani dok pišete i izbegavajte “Delete”. Trebaće vam vremena da se naviknete, ali vremenom će ići lakše. Ubrzo ćete štancovati pasuse od nekoliko tečnih rečenica, umesto da gubite vreme pokušavajući da ih uredite opcijama “cut” i “paste”.

Čitanje pre pisanja

Najbolji pisci su oni koji čitaju. I to mnogo. Trudite se da čitate vrste tekstova koje želite da pišete u budućnosti. Stripovi i romani fantastike su zabavni, ali TOEFL je poznat po korišćenju različite tematike, vokabulara i strukture. Pored čitanja pravih knjiga veoma je bitno obratiti pažnju na piščev stil pisanja prilikom čitanja. Obratite pažnju na strukturu rečenica i izbor reči. Ako vidite rečenicu ili frazu koja se ne uklapa probajte da smislite drugi način da je izrazite a da poenta ostane ista. Zapišite je i potražite ključne reči i fraze kako biste naučili u kom kontekstu se koriste. Pokušajte da ove nove reči ubacite u analizu dela koje ste pročitali i vremenom će one postati deo vašeg vokabulara.  Što više fraza i idioma koristite u pisanju na engleskom to ćete prirodnije zvučati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s