Prevela i prilagodila: Tajana Bulajić

Izvor: http://www.usnews.com/education/high-schools/articles/2012/05/11/4-benefits-for-international-students-at-us-high-schools

 

Ovaj tekst govori o prednostima koje imaju đaci, koji pre fakulteta, završe srednju školu u Sjedinjenim Državama. Upoznaje čitaoce sa poteškoćama koje mogu zadesiti studente koji nisu upoznati sa američkom kulturom i načinom života.

Upoznavanje sa američkim načinom života i kulturom pre fakulteta može biti od pomoći.

Da li razmišljate o tome da pošaljete vaše dete u srednju školu u Sjedinjenim Državama? Neki stručnjaci kažu da to može biti način koji će pomoći učeniku, spremnom da se prebaci, da bude siguran da je obrazovno i društveno pripremeljen pre nego što pođe na fakultet.

 

“ Mislim da bi raniji dolazak ovde sigurno bio od pomoći,” kaže Huijia Phua, koja je došla u Sjedinjene Države iz Singapura, da pohađa Univerzitet Jejl, Školu Šumarstva i Zaštite životne sredine (School of Forestry and Environmental Studies). Sada, ona radi u svojoj kompaniji za savetovanje studenata iz stranih zemalja, UNIcq.

“Sarađivala sam sa učenicima koji su ovde došli u srednju školu,  oni usavrše engleski jezik mnogo brže… I bolje su naviknuti na američku kulturu. Veruje se da će oni moći bolje da se prilagode i stope sa američkim društvom”

Srednjoškolsko obrazovanje u Sjedinjenim Državama može imati sledeće koristi za studente iz stranih zemalja:

Vežbanje engleskog jezika

 

Studenti širom sveta uče engleski jezik u učionicama, pomoću uputstava za učenje, čak i gledanjem crtanih filmova ili slušanjem radija. Ali, kako neki misle, ovim metodama učenja nedostaje potpuno izlaganje jeziku.

“Činjenica je da će izlaganje engleskom jeziku u svakodnevnom životu učenike odvesti mnogo dalje nego bilo šta što su naučili u učionici u svojoj rodnoj zemlji,” kaže Krista Tejsi, upravnica službe za studente iz strane zemlje na Univerzitetu A&M u Teksasu (Texas A&M University).

 

Vežbanje engleskog jezika je jedan od razloga zbog kojih Džudi Čao (Judy Cao), učenica iz Kine, ide u srednju školu u Kaliforniji. “Bila sam zabrinuta zbog moje veštine pričanja i slušanja engleskog jezika, zato što kursevi na fakultetu zahtevaju mnogo viši nivo od onog koji se uči iz udžbenika u Kini,” napisala je u jednom imejlu. “Iako možemo dobiti dobre ocene na SAT ili TOEFL testu, još uvek ćemo imati problema na predavanjima ili na poslu”

 

Usavršavanje engleskog jezika na srednjoškolskom nivou možda neće biti lakše od učenja istog na fakultetu, ali, ono što može biti teško na početku s vremenom postaje lakše, napisala je Čao.

Snalaženje u pripremi za fakultet

Prijavljivanje na fakultet u Sjedinjenim Državama može biti dugačak i komplikovan proces – sa testovima  koji treba da se polažu, esejima koji treba da se napišu i istraživanjem škola i glavnih predmeta. U većem delu ovog procesa prisutna je upotreba žargona, koji je često nepoznat studentima iz drugih zemalja, ali može biti jasniji onima koji su već išli u školu u ovoj zemlji, primećuje Phua.

“Kada boravite u Sjedinjenim Državama, upoznate se sa terminima koji se koriste na fakultetima, kao na primer termin FAFSA (institucija koja pruža finansijsku pomoć studentima),” kaže Phua. “Mnogo je lakše onima koji su već ovde, u poređenju sa studentima iz stranih zemalja koji ne borave u Sjedinjenim Državama.”

Takođe, ovaj proces može biti pojednostavljen za neke fakultete – posebno za državne institucije, kako navodi Tejsi sa Teksas A&M univerziteta, ako se student prijavljuje sa svedočanstvom iz srednje škole u Sjedinjenim Državama.

“Lakše je upoređivati učenike koji dolaze iz sličnih institucija u Sjedinjenim Državama, bez obzira na to kog su porekla,” kaže Tejsi. “Uslovi za upis su mnogo jasniji kada se gleda transkript iz sredjnje škole u Dalasu, nego iz neke sredjnje škole u Pekingu”

Spremnost za fakultet

Pored boljeg razumevanja engleskog jezika, oni koji pohađaju srednju školu u Sjedinjenim Državama izloženi su američkom načinu podučavanja, koji teži da učenici budu uključeni što više, navodi Melisa Kesl, dekan na “Walnut Hill School for the Arts” , privatnoj srednjoj školi u Nejtiku, u Masečustasu.

To učenicima može biti od velike pomoći kada se upišu na fakultet, primećije Tejsi.

“Neki studenti veoma dobro prođu na testu za određivanje nivoa, ali onda dođu ovde i vode veliku borbu zato što se na časovima radi brzim tempom, i to što na univerzitetima zahtevamo da studenti učestvuju u predavanjima postaje veliki izazov,” kaže ona.

 Prilagođavanje u društvu

Iskustvo studiranja se u Sjedinjenim Državama ne završava kad se časovi završe, i dolazak ovde u srednju školu može pripremiti studente da imaju uspešan i društveni život.

“Roditelji, verovatno, mnogo pomažu svojoj deci koja studiraju kada je u pitanju uključivanje u društvo,” kaže Džon Bardik, šef departmana za upis i finansijsku pomoć na Univerzitetu u Ročesteru (University of Rochester).

Prelazak na fakultet može biti težak za bilo kog studenta, ali sa razumevanjem kulturnih normi, termina i navika pre polaska na fakultet, student se može bolje uklopiti u novi način školovanja.

Tejsi sa Teksas A&M univerziteta, koja radi sa studentima iz stranih zemalja širom sveta, videla je primetnu razliku u periodu prebacivanja kod devojke koja je već pohađala srednju školu u Sjedinjenim Državama.

“Od prvog dana, videlo se da je sve podnosila mnogo bolje jer je već razumela kulturu, otvorenost i mentalitet ljudi,” kaže Tejsi.

Ali, pored svih prednosti koje donosi pohađanje srednje škole u Sjedinjenim Državama, prebacivanje može biti previše za studente koji ovde dođu sami.

“Velika udaljenost i vremenska razlika nam otežavaju komunikaciju sa roditeljima; deca se, često. samostalno nose sa problemina,” kaže Kesl iz “Walnut Hill school for The Arts”, gde studenti iz stranih zemalja čine 30 procena od ukupnog broja studenata.

“Roditelji moraju da procene zrelost svoje dece koja žele da studiraju u inostranstvu i njihovu sposobnost da budu daleko od kuće i da samostalno rešavaju probleme.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s