Preveli i prilagodili: Aleksandra Dragutinović i Aleksandar Hrubenja

Izvor: http://esl.com/blog/49/prep-for-the-toefl-one-book-at-a-time

Iako postoji mnoštvo resursa koji vam mogu pomoći da se pripremite za TOEFL, samo određeni vam mogu omogućiti vaš željeni, visok, rezultat. Da biste se maksimalno spremili, morate učiti iz najboljih mogućih materijala.

Veći deo materijala koji su besplatni je dosta površan, jednostavno su nedovoljni; a većina kurseva i časova pripreme su izuzetno skupi. Ovaj članak će vam pomoći pri izboru literature.

Da biste se za test spremili u potpunosti, postoji nekoliko knjiga koje bi svaki student trebalo definitivno da koristi. Ako možete priuštiti samo jednu ili dve knjige, za vas su zvanični materijali koje objavljuje ETS, kreatori TOEFL testa, najbolji izbor. Oni će vam približiti format samog testa, a na raspolaganju ćete imati i veliki broj kvalitetnih vežbi.

Zvanični udžbenici i TOEFL test

ETS’ Official Guide to the TOEFL Test je udžbenik koji sadrži tri probna testa, sa softverom koji studentu omogućuje da test vežba na svom računaru. Ovo je posebno korisno za one koji polažu TOEFL iBT, što je slučaj kod čak 96 posto kandidata. Uz sve ovo nalazi se i odeljak posvećen rešenjima.

U celinama posvećenim pisanju i razgovoru pronaći ćete mnoštvo primera ranijih odgovora, kao i način na koji su bodovani. Rezultati su pojašnjeni prema zvaničnim TOEFL pravilima. Pored ovih primera, postoji poglavlje koje se bavi TOEFL testom u celini, kao i četiri poglavlja koja temeljno analiziraju svaki od delova testa- čitanje, pisanje, slušanje i razgovor. U poslednjem, dodatnom poglavlju, poseban fokus je na delu posvećenom pisanju, sa uputstvima i primerima napravljenim specifično za učenje engleskog kao stranog jezika.

Ovo je definitivno knjiga sa kojom bi trebalo da počnete spremanje. Ako ste je potpuno prešli, a i dalje smatrate da vam je potrebna vežba, možete preći na narednu ETS knjigu, Official TOEFL iBT Tests. Kao i prethodni udžbenik, i ovaj sadrži probne testove, odeljak sa rešenjima, instrukcije za rad, kao i CD. Razlika je u tome što nema saveta, primera ranijih odgovora i objašnjenja kod pitanja sa višestrukim izborom. Umesto toga, ovde ćete pronaći mnogo više praktičnih zadataka i pet probnih testova.

Nezvaničan ali koristan materijal

Ako završite sa ovim preporučenim materijalom, a ipak želite da se još malo posvetite nekoj od celina koja vam lošije ide, preporučućemo vam još nekoliko korisnih resursa.

Uvek je dobro da posebnu pažnju posvetite gramatici i vokabularu. Predlažemo vam Collins’ Vocabulary and Grammar for the TOEFL Test. Uz ovu knjigu takođe dobijate CD za pripremu dela sa slušanjem. Isto tako, ima i zadatke vezane za vokabular i gramatiku veoma slične onima na samom TOEFL ispitu. Još jedna korisna knjiga je The ELT Grammar Book (Richard Firsten, Pat Killian). Iako je ova knjiga napisana kao vodič nastavnicima engleskog jezika i ne fokusira se na TOEFL konkretno, gramatika je veoma dobro objašnjena, na način koji, pokazalo se u praksi, studentima najviše odgovara.

Pored ove odlične literature, nudimo vam još jedan izvor, gde možete da dodatno vežbate, kao i link gde možete naručiti još knjiga.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s