Prevela i prilagodila: Kristina Beserminji

Izvorhttp://goo.gl/iPYPgi

Gledanje vesti i zabavnih programa koji su na engleskom jeziku može biti od pomoći studentima koji studiraju u inostranstvu tako što ih izlaže slušanju čestih govornih tema.

Ako ste i vi kao i drugi strani studenti, verovatno vam sa lakoćom ide pisanje i čitanje na engleskom, ali ne i slušanje i pričanje na istom.

Jednom kada se nađete u SAD-u, ubrzo ćete shvatiti da vam nivo komunikacionih veština koji vam je pomogao da ostvarite rezultate na TOEFL testu, nije dovoljan da se bez muke snalazite i sporazumevate na američkom koledžu.

Ispod ćete pronaći neke savete kako da ojačate svoje govorne veštine , koji će vam, nadamo se, pomoći da se brže prilagodite svom novom univerzitetskom i društvenom okruženju u SAD-u.

1.Vežbajte pre nego što odete: Mai-Linh Bui je napisala odličan tekst o tome kako strani studenti mogu da poboljšaju svoje komunikacione veštine preko leta, pre nego što stignu u studentski grad. Deo saveta jeste da nastavite svakodnevno da vežbate Engleski jezik.

Kao što je Mai-Linh spomenula, verovatno ćete mnogo više uživati u vežbanju jezika sada kada to nije priprema za test. Ja sam provela celo leto slušajući i prevodeći tekstove Britni Spirs, i nimalo mi nije žao.

2.Sprijateljite se sa američkim studentima: Vežbom se dolazi do savršenstva. Što više komunicirate sa drugima na engleskom, to ćete biti bolji.

Mnogi strani studenti se najviše – ili iskljucivo sprijateljuju samo sa stranim studentima, što smatram da nije baš najbolja ideja. Druženje sa onima kojima je engleski maternji jezik, ne samo da vas prirodno tera da poboljšate govor na engleskom, već će vam pomoći i da “pokupite” neke kulturne i društvene izraze.

Dobar znak da ste uspeli da savladate jezik jeste taj da umete da se našalite na tom jeziku. Sledeći put kada vidite svoje prijatelje iz Amerike, pokušajte da ih nasmejete.

3.Učite od prijatelja iz Amerike: Recite im da želite da poboljšate svoje veštine slušanja i govora na engleskom, i da biste voleli da vam oni pomognu.

Ako izgovorite reč kako ne treba, ili idiom iskoristite u nekom drugom značenju, neka vam kažu i neka vas isprave. Na ovaj način ćete mnogo brže naučiti.

Moji prijatelji su mi dozvolili da četiri godine pogrešno izgovaram reč “salmon”, dok me jedan stranac nije ispravio. Rekli su da je način na koji izgovaram ono što znam da je nečujno L, bio sladak.

Ono što ne znaju je da bi mi bilo mnogo lakše da naručujem hranu u restoranu da su mi rekli na vreme. Ne mogu ni da izbrojim koliko sam puta očekivala da dobijem ribu, a konobar se pojavi sa salatom. I četiri godine nisam razumela zasto se to dešava!

4.Proširite svoje znanje: Čitajte knjige, pratite vesti i gledajte popularne filmove i serije. Ukoliko ste već bili izloženi temama o kojima će se verovatno diskutovati u razgovorima, imate mnogo veće šanse da razumete ljude kada govore, kao i da se sami na bolji način izrazite.

Ovo će vam pomoći da popunite kulturnu prazninu kao i prepreke u razgovoru – a i daje vam odličan izgovor da gledate TV.

5.Ako je moguće, postanite nastavnik u vašoj školi: Kada morate da objasnite nekome nešto, imate snažan podsticaj da izgovarate sve najbolje što možete i pronađete drugačije načine da se izrazite i objasnite šta želite da kažete.

Vremenom, ovo postane dobra navika. Mnogi me pitaju kako sam uspela da naučim da tečno govorim engleski jezik, i najviše pridajem tome što sam bila instruktor matematike na koledžu.

Instruktori su, takođe, uglavnom dobro plaćeni, tako da je ovo dobar način da zaradite nešto dodatnog novca dok poboljšavate svoj engleski jezik. U oba slučaja, strani studenti dobijaju

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s