Prevela i prilagodila: Snežana Borić

Izvor: http://blog.internationalstudent.com/2016/01/top-tips-when-applying-for-an-internship-in-the-us/

Saveti za apliciranje za stručnu praksu u SAD

Mnogi strani studenti u Sjedinjenim Državama imaju priliku da steknu iskustva u struci tokom studija i to kroz planom i programom predviđenu praktičnu obuku. Iako ćete kako tokom izborne, tako i tokom obavezne stručne prakse imati određena ograničenja, ukazuje vam se velika prilika za usavršavanje i nadograđivanje vaše radne biografije. Međutim, proces prijave za praksu u Sjedinjenim Državama može biti drugačiji od procesa u vašoj zemlji što nekad deluje zastrašujuće. Kako biste bili sigurni da ne počinjete apliciranje bez znanja šta vas očekuje, dajemo vam par saveta koji će vam pomoći da se pripremite za ono što sledi.

Konkurencija

Veliki broj studenata će gledati ponude za stručne prakse u isto vreme kada i vi. To znači da će stotine (možda čak i hiljade) drugih kandidata želeti da se prijave na baš tu praksu za koju i vi želite da se prijavite. Zbog toga, veoma je važno da ostavite dobar utisak, da budete tačni i precizni i da proveravate mogućnosti i obaveštenja kad god je to moguće.

Apliciranje

Ukoliko planirate da provedete leto na praksi u Sjedinjenim Državama, ne čekajte maj ili jun da biste počeli pretragu, učinite to što pre. Mnoge pozicije (posebno one najtraženije) budu popunjene veoma rano. Korisni sajtovi koji vam mogu pomoći su Craigslist i  LinkedIn. Čim pronađete praksu koja vam odgovara prijavite se, nema razloga da čekate.

Dokumentacija

U većini slučajeva, od vas će se zahtevati da pored prijave za posao pošaljete svoj CV i propratno pismo, u zavisnosti šta kompanija za čiju praksu se prijavljujete traži od vas. Takođe, mogu vam zatražiti i pisma preporuke profesora, kao i prepis (fotokopije) ocena i kurseva koje ste pohađali tokom studiranja. Ukoliko ih još uvek nemate, potrudite se da ih pripremite. Isto tako, veoma je važno da uložite vreme i trud za samu izradu propratnog pisma. U slučaju da ne pošaljete sve dokumente koje kompanija traži od vas, rizikujete da vaša molba bude odbijena.

Prepravljanje

Potrebno je da pregledate i ispravite sve pre nego što pošaljete. Nakon vaše prepravke svakog dokumenta, dajte prijatelju ili nekom drugom kompetentnom licu da još jednom pročita i pregleda da li ima grešaka. Ako kompanija primi veliki broj aplikacija za određenu poziciju, jedna od mogućih selekcija je izbacivanje molbi i pisama sa gramatičkim i pravopisnim greškama.

Zahvalnost

U slučaju da vas pozovu na razgovor, budite smireni i staloženi. Pre nego što napustite prostoriju uzmite vizit-karte od svih osoba sa kojima ste imali razgovor i zahvalite im na vremenu . Obavezno nakon razgovora pošaljite imejl u kom se zahvaljujete još jednom osobi koja vas je intervjuisala.

Legalnost

Na samom početku podnošenja molbi, čak i pre nego što se odlučite za taj korak, proverite da li ste pravno i legalno sposobni da radite u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa procesom podnošenja molbi ili ne znate da li ste kvalifikovani da učestvujete u programu prakse, raspitajte se u službi vašeg fakulteta ili na Internetu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s