Prevela i prilagodila: Snežana Borić

Izvor: http://www.skypeenglishclasses.com/10-preparation-tips-for-toefl-reading-test/

Možda razumete osobe sa engleskog govornog područja bez ikakvih problema i možda oni razumeju vas, ali to svakako ne znači da ste spremni za polaganje TOEFL ispita. Priprema za polaganje se svodi na planiranje i organizaciju.

TOEFL ispit se sastoji iz četiri dela: pisanje, čitanje, slušanje i konverzacija. U nastavku teksta ćemo pričati o načinima za pripremu čitanja.

Na ispitu se može naći od tri do pet tekstova gde se svaki sastoji od oko 700 reči.  Nakon svakog teksta se nalazi od 12 do 15 pitanja koja su vezana za ono što je pročitano. Imate 20 minuta za čitanje i odgovore samo jednog teksta.

1) Čitajte!

Najbolji način da vežbate čitanje je da čitate na engleskom jeziku koliko god možete i što je više moguće. Čitajte razne teme i sadržaje kao što su aktivni događaji u svetu, sportska i politička dešavanja, razne knjige itd. Upoznajte se sa dužinom tekstova od 700 reči, koliko vam vremena treba da pročitate a istovremeno i da razumete dati materijal.

2) Zapisujte nepoznate reči

Kako zapamtite šta sve treba da obavite u toku jednog dana? Da li pišete spisak na papir? Ili zapisujete u kompjuter? Kako god to radili, nije važno. Uradite istu stvar sa nepoznatim rečima ili sa onim rečima koje ne možete da zapamtite. Napravite svoj mali rečnik i prelistavajte ga što češće kako bi osvežili pamćenje. Ovo će vam pomoći da razvijete širok spektar reči i biće vam od velike koristi za pripremu TOEFL ispita.

3) Vežbajte prethodne testove

Zapamtite da je TOEFL standardizovan test što znači da je uvek u istom formatu. Veoma je bitno da provežbate prethodne testove kako bi se upoznali sa oblikom i formom ispita.

4) Vežbajte čitanje u okviru datog roka

Kao što se upoznajete sa strukturom tekstova i ispita, tako treba da se uvežbavate za čitanje i razumevanje istih u vremenskom roku. Dok budete vežbali tekstove sa prethodnih ispita pokušajte da ispoštujete vremensko ograničenje od dvadeset minuta. Ukoliko TOEFL polažete preko interneta, sam softver će vas izbaciti nakon isteka datog roka.

5) Usavršite orijentativno čitanje – ‚‚skimming”

U engleskom jeziku, skimming ili orijentativno čitanje podrazumeva čitanje ili tzv. preletanja teksta sa izdvajanjem i razumevanjem bitnih detalja. Ovo je jedna od ključnih veština potrebnih za uspešno polaganje TOEFL ispita.

6) Vežbajte sažimanje tekstova

Iako mislite da razumete tekst dok ga čitate, zaustavite se na kraju svakog pasusa i pokušajte da sumirate šta ste pročitali.

7) Podvlačenje

Isticanje najbitnijih podataka kao što su nepoznate reči, razni datumi i mesta vam može pomoći da se opustite i organizujete svoje misli. Ako je potrebno, podvlačite bitne detalje u toku čitanja.

8) Naučite da pretpostavite nepoznatu reč

Ukoliko u toku ispita naiđete na nepoznatu reč, panika vam neće pomoći, kao ni konsultovanje rečnika. Iz tog razloga je potrebno da naučite da prepoznate datu reč razumevanjem konteksta i reči koje je okružuju.

9) Obratite pažnju na zamenice

Dok razgovarate sa nekim, nesvesno pravite razliku izmedju rodova on, ona i ono. Isto tako je i sa čitanjem. Obratite pažnju na te zamenice u tekstu da biste znali kome je nešto upućeno ili na koga se nešto odnosi, posebno ako se u tekstu pominje više likova. Ovo može biti od ključnog značaja za vaš tačan odgovor na neko pitanje.

10) Opustite se

Da biste stvarno shvatili i razumeli tekst koji čitate, potrebno je da budete opušteni i potpuno skoncentrisani. Ako ste nervozni, imate tremu i paničite, možete propustiti veoma bitne detalje, možda čak i one najočiglednije. Radite na sebi, razvijajte tehnike dubokog disanja i opuštanja ili bilo šta drugo što će vam pomoći da se opustite.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli i olakšali pripremu. Srećno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s