Prevela i prilagodila: Tajana Bulajić

Izvor: http://blog.internationalstudent.com/2016/01/reasons-to-arrive-in-your-host-country-early/

Razlozi da ranije stignete u zemlju gde ćete studirati

Kada studirate u Sjedinjenim Državama uobičajeno je da proverite kada vam počinju predavanja i onda isplanirate put blizu tog datuma. Međutim, brzo ćete shvatiti da kao strani student u Sjedinjenim Državama imate dosta dobrih razloga da se stignete ranije na odrediste. Ovde su predstavljene stvari koje treba da razmotrite pre nego što rezervišete let tačno pre početka predavanja.

Prisustvo na skupovima koji pomažu da se bolje orijentišete

Strani studenti često stignu u studentski grad ranije i imaju čitavu listu događaja da ispune svoje vreme – od informativnih sastanaka, vežbi za poboljšanje timskog rada do lokalnih ekskurzija. Ova dešavanja su odličan način da započnete svoj život u inostranstvu i mogu vam olakšati promenu i pomoći da upoznate nove prijatelje. Savetnik za studente iz stranih zemalja će vas obavestiti o ovim događajima pre nego sto rezervišete let, a ako ne, obavezno ga nazovite i pitajte.  

Da imate vremena da se odmorite od puta i naviknete na vremensku razliku

Kada putujete na drugi kraj sveta, umor od puta je neizbežan. Naravno, postoji mnogo načina da to olakšate, na primer da odete na plivanje kada stignete i ne zaspete pre nego što je prikladno vreme za spavanje. Međutim, bez obzira na to koliko se trudite bićete umorni, zbog toga je važno da date sebi nekoliko dana da se naviknete na vremensku promenu pre nego što vam počnu predavanja.

Da se upoznate sa vašim novim domom

Kupovanje namirnica, raspakivanje, snalaženje u kampusu, kupovanje udžbenika – sve ovo izglegleda kao lak zadatak, ali kada stignete u novu zemlju (i ako vam jezik, kojim se tamo govori, nije maternji) ovo može biti pravi izazov. Studiranje u Sjedinjenim Državama treba da bude zabavno iskustvo stoga dajte sebi dovoljno vremena da se smestite i naviknete jer će vam to pomoći da započnete vaš boravak prijatno a ne stresno. Dođite ranije da možete da istražujete i uživate u vašem okruženju.

Da imate vremena da obavite poslove

Ništa ne stvara više stresa nego obavljanje bitnih poslova na kratkim pauzama između predavanja, a ako je vaš studentski grad raširen preko celog grada onda je to skoro nemoguće. Dođite ranije tako da možete da se pobrinete oko detalja kao što je potpisivanje obaveznih dokumenata, kupovanje zdravstvenog osiguranja (ako ga niste kupili pre dolaska), nabavljanje mobilnog telefona, upisivanje na časove, sređivanje studentske lične karte, otvaranje računa u banci i drugih detalja koje ste možda zaboravili (ili koje niste ni razmotrili).

Da pronađete prijatelje

Da, biće mnogo stvari za koje treba da se pobrinete, ali takođe imaćete mnogo slobodnog vremena da se upoznate sa drugim studentima. Mnogi koji dođu ranije biće strani studenti, ali ne svi – biće dosta studenata koji rade u kampusu i sportista koji stignu u kampus ranije. Iako je odlično da se upoznate sa drugim stranim studentima čim stignete, obavezno istražite i druge društvene grupe što pre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s