Preveo i prilagodio: Nemanja Stevanović

Izvor: https://www.petersons.com/college-search/international-students-american-universities.aspx

Šta učenici treba da očekuju od američkih univerziteta?

Neki američki univrziteti se trude da studiranje učine prijatnijim za inostrane studente. Naučite šta tražiti u “Prijemnom odelenju” u Peteron’s College  pretraživaču.

Šta to američki univerziteti i fakulteti traže od inostranih učenika? Oni, jednostavno, traže iste kvalitete kao i od domaćih učenika: radne navike, dobre ocene, dobre rezultate na prijemnom ispitu, i, ujedno, sposobnost za uspeh na fakultetu.

Kriterijumi univerziteta i fakulteta u Sjedinjenim Državama veoma variraju, tako da je bolje da se zapitate šta vama odgovara umesto da se prilagođavate njima. Postoje hiljade fakulteta u Americi tako da nije teško naći jedan koji vam odgovara i čije kriterijume možete ispuniti.

Šta tražite od univerziteta?

Vi verovatno znate šta ćete studirati, ali ako ne znate, onda počnite tražiti ono što vas zanima, akademski kao i lično. Određeni fakultet možda ima najbolji istraživački program na svetu, ali ako će vas studentski grad i život u njemu ojaditi, onda to verovatno nije dobar izbor za vas.

Druga važna stvar koju morate uzeti u obzir je veličina i lokacija. Ova dva kriterijuma mogu dosta uticati na to koje ćete fakultete otpisati. Ako volite gradski život i raznolikost, onda potražite škole situirane u urbanim mjestima. Postoji i mnogo dobrih fakulteta van većih metropola koji pružaju manje užurbanu sredinu, ali gde ćete ipak imati osećaj da ste u gradu. Škole svih veličina se mogu naći svugde. Možete naći mali fakultet u velikom gradu, ili velike i male fakultete van grada, i ogromne univerzitete u velikim gradovima. Odlučite da li vam više odgovara velika studentska populacija, ili ste za manju, više individualizovanu sredinu.

Jednom kada odlučite koja vam veličina i lokacija odgovara, možete suziti svoju listu i istražtiti druge faktore.

Uzmite u obzir lične vrednosti kada tražite fakultet

Ovo znači da trebate uzeti u obzir fakultet koji vam odgovaraju na kulturološkom nivou. Zavisno odakle dolazite, otvorenost zapadnjačke kulture može biti previše za vas, ili može biti inspirativno – ili oboje. Bilo da želite naći mesto gde možete polako ući u kulturološki tok, ili mesto gde možete uskočiti grlom u jagode, možete naći školu za sebe.

Dok budete tražili fakultet, raspitajte se kakve usluge fakultet pruža internacionalnim studentima koji bi im pomogli da lakše izvrše tranziciju na američki način života. Neke škole omogućavaju pristup posebnim centrima i savetnicima, a imaju čak i internacionalne studentske domove.

Većina škola vam može ponuditi detaljne informacije o studentskom životu. Naći ćete da postoje škole samo za žene, škole sa konzervativnim ili religijskim fokusom, i škole toliko raznovrsne da ćete na njim naći sve što vas zanima. Saznajte kakvi su svi fakulteti kako bi mogli doneti odluku na osnovu dobre obavestenosti.

Fakulteti u Sjedinjenim Državama koji pružaju vecu podršku mogli bi  vam mozda više odgovarati

Ako se možete prilagoditi bilo kojoj sredini, to je odlično, ali, ipak, trebalo bi da uzmete u obzir da li će vam trebati podrška kao stranom studentu. Morate se zapitati koliko vam je važno da nađete druge strane studente sa kojim imate sličnosti.

Studiranje u državi u kojoj su jezik, odeća, hrana  i običaji drugačiji može biti zabavno, ali isto tako vas može učiniti nostalgičnima. Možda bi želeli naći fakultet gde ćete moći stupiti lako u kontakt sa drugim studentima iz vaše zemlje. Kao što je gore pomenuto, postoje fakulteti u Sjedinjenim Državama koji ne pružaju mnogo pomocnih programa strancima, dok drugi imaju dosta programa koji bi vam bili od pomoći.

Sve u svemu, veći univerziteti će imati odeljenja posvećena pružanju pomoći strancima. Mnoge škole nude detaljne informacije o uslugama koje pružaju na svojim WEB stranicama. Ako ne, onda popričajte sa kancelarijom za upis studenata.

Cena je važan faktor studiranja u Americi

Pošto je finansijska podrška za strance koji studiraju u Americi ograničena, cena je važan faktor za koji ćete se fakultet opredeliti. Potražite kakvu god pomoć možete dobiti i izračunajte koliko možete priuštiti da platite. Postoje internacionalni programi koji pokrivaju cene studiranja, ali ako ćete već posuđivati novac, poželećete minimalizovati koliko novca ćete posuditi.

Šta više, da bi vam viza  bila odobrena, morate pokazati da se možete idržavati dok studirate.

Fakulteti u Americi vam nude veliki izbor

Zapamtite, ono što želite studirati će ostaviti veliki utisak na vaš izbor fakulteta, dok vaše ocene utiču na to koji će vas fakultet primiti. Dobra stvar je što u Americi postoji mnogo univerziteta i fakulteta, tako da sigurno možete naći jedan koji će vam odgovarati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s