Prevela i prilagodila: Miroslava Popović

Izvor: https://share.america.gov/prepare-for-sports-career-at-us-college-2/

Pripremite se za sportsku karijeru na američkom koledžu

Da li volite sport? Bilo da ste sportista ili ne, možete napredovati u oblastima vezane za sport. Postoji mnogo američkih koledža koji vas mogu pripremiti za takvu karijeru.

Ne morate biti takmičar svetske klase na sportskom terenu – možete samo da volite takmičenja ili da pomažete drugima pri dostizanju savršenstva. Zapravo, profesionalni sportisti čine samo mali procenat onih koji su zaposleni u poslovnom delu sporta. Ljudi sa drugim veštinama i talentima koji obuhvataju sve, od saosećajnih osoba pa do onih sa darom za nauku, dobro se snalaze u ovim poljima poslovanja.

Ovde su četiri osnovna smera koja će vas pripremiti za posao sa akcijom:

Kineziologija

Kineziologija je nauka o fizičkom kretanju i njegovom uticaju na zdravlje. Kombinacija psihologije i nauke o zdravlju, kineziologija uglavnom uključuje predavanja kao što su anatomija, fiziologija i motorni razvoj. Diplomirani kineziolozi se u daljoj karijeri bave nastavom, podučavanjem, fizičkom i radnom terapijom kao i javnim zdravljem, drže fitnes treninge.

Američko udruženje kineziologa vodi bazu podataka o kineziološkim programima na američkim koledžima.

Sportski menadžment

Sport je veliki posao, a sportski menadžment je sve ono gde se posao i sport susreću. Sportski menadžment je interdisciplinarno polje u kojem se ekonomija, marketing, pravo i komunikacija vezuju. Princeton Review, kompanija za pripremu za koledž navodi listu institucija koje nude programe za sportski menadžment. Nakon završenog koledža i diplomiranja na ovom smeru, karijeru možete nastaviti kao agenti za profesionalne sportiste, menadžeri i timski publicisti.

Psihologija sporta

Pregršt američkih univerziteta nudi studiranje na smeru psihologija sporta. Ona proučava sastavne delove ponašanja profesionalnih sportista. Pored osnovnih kurseva psihologije postoje kursevi biologije i anatomije, učenje o motorici i upravljanje stresom.

Udruženje sportske psihologije ima priručnik sa školama koje nude psihologiju sporta.

Sportski psiholozi rade u privatnoj praksi, takođe su zaposleni u profesionalnim sportskim timovima i na koledžima na odsecima za sport.

Sportsko novinarstvo

Bilo da li je fudbalska utakmica u srednjoj školi ili Super Boul (Super Bowl), finalna utakmica prvenstva Nacionalne fudbalske lige u profesionalnom američkom fudbalu, sport nam daje razne vesti. Mnogi programi za novinarstvo u Americi koncentrišu se baš na sportsko novinarstvo. Kursevi se fokusiraju na uživo izveštavanje sa sportskih događaja, videografiju i sportsko slikovno novinarstvo. Diplomirani sportski novinari nastavljaju svoje karijere na radiu, u štampi, digitalnim i elekronskim medijima.

Sledeći koraci

Jednom kada se pronađete u području sporta koji vas zanima, istražite školu koja nudi diplomu u toj oblasti. Pronađite njihove prijave za rokove koji se tiču finansijske pomoći kao i bilo koji standardizovani test koji se traži za pristup. Za početak idite u najbliži američki edukacioni centar (EducationUSA Center).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s