Prevela i prilagodila: Snežana Borić

Izvor: http://www.zinkerz.com/toefl/blog/toefl-reading-time-saving/

 

Kako da uštedite vreme tokom pripreme TOEFL čitanja

Nastavljamo sa pripremama za TOEFL čitanje. U nastavku teksta ćemo vam obrazložiti kako da na vreme i bez panike završite ovaj deo ispita. Čitanje prilikom polaganja TOEFL ispita se sastoji od tri ili četiri poduža teksta (oko 700 reči ili 6 pasusa) za koje ćete imati od 60 do 80 minuta. Dvadeset minuta je dozvoljeno za svaki pasus, što znači da ako imate 3 pasusa imaćete 60 minuta na raspolaganju, dok u slučaju da imate 4, vremensko ograničenje se povećava na 80 minuta. Može vam se učiniti da je ovo previše vremena, ali nemojte da se zavaravate. Nakon svakog teksta imate 14 pitanja na koja treba da date odgovor. Ako vam je za svako pitanje potreban samo jedan minut, ostaje vam svega 6 minuta za čitanje stručnog teksta (uglavnom su to istorijski tekstovi puni detalja, psihologija..). Ovo će od vas zahtevati ozbiljnu pripremu i planiranje kako da iskoristite dato vreme. Za početak, neki opšti saveti koji vam mogu pomoći da za manje vremena pročitate dati tekst, a da više vremena iskoristite za odgovaranje na data pitanja i proveru. Najbitniji faktor za pripremu TOEFL ispita je brzina. Kao što je već rečeno u prethodnim tekstovima, samo čitanje razne literature je izuzetno bitno za pripremu. Što više pročitate u toku pripremanja, više ćete razumeti i biti upoznati sa rečnikom, što će vam kasnije pomoći da smanjite vreme tokom ispita. Dok se budete pripremali i čitali razne tekstove, vodite računa koliko vam je vremena potrebno da detaljno razumete tekst zavisno od tehnike čitanja koju ste koristili. Ukoliko naiđete na poteškoće u tekstu, razumljivo je da ćete čitati mnogo sporije da biste razumeli, ali imajte na umu da vam to i te kako oduzima vreme. Najbitnije je da na dan ispita ,kao i tokom ispita, budete opušteni.

Tekstovi na samom ispitu će sigurno biti na višem nivou nego što je prosečan poznavalac engleskog jezika navikao. To se naravno i očekuje. Uglavnom su u pitanju akademski tekstovi o raznim temama i sa stručnim rečnikom. Kada se susretnete sa ovakvom vrstom odlomka, prva stvar koju treba da zapamtite je da vam ne treba nikakvo iskustvo u vezi sa datom temom da biste odgovorili na pitanja. Svi odgovori se nalaze u tekstu. Osim toga, imajte na umu da ćete naići na reči koje ne znate i sa kojima se prvi put susrećete. Ako naiđete na nekoliko nepoznatih reči, naći ćete se u situaciji da gubite vreme i energiju razmišljajući o njima, a ništa ne postižete. Stoga, morate se izvežbati da preskočite poneku nepoznatu reč, a da i dalje razumete o čemu se radi, drugim rečima, da shvatite suštinu teksta. Da biste usavršili ovu veštinu, vežbajte je pre testa. Iako je veoma važno da zapisujete nepoznate reči i njihova značenja, takođe je vrlo korisno da vežbate ‚‚preskakanje” određenih, vama nepoznatih reči. Na ovaj način ćete uvideti da je moguće razumeti veliki deo teksta, a možda čak izvučete iz konteksta i značenje nepoznate reči. Čak i da ne pogodite značenje, veoma je važno da budete opušteni kada naiđete na ovako nešto da biste ostali fokusirani do kraja testa.

Najzad, u toku priprema za TOEFL ispit, kao i na samom ispitu jako je važno da se skoncentrišete na suštinu teksta. Pre svega, razumevanje suštinskih rečenica u paragrafu će vam pomoći da shvatite kontekst i ideju celog teksta mnogo brže. Na TOEFL ispitu se ne testira vaša sposobnost da zapamtite svaki detalj koji je napisan u tekstu, već shvatanje i razumevanje pročitanog teksta i mogućnost da odredite bitne informacije. Shvatanje suštine teksta će vam pomoći da zadržite određene informacije i da ih automatski primenite za odgovore na pitanja bez gubljenja vremena. Uvek ćete imati mogućnost da ‚‚protrčite” kroz tekst još jednom u slučaju da vam zafali informacija ili detalj, ali kao što smo već rekli, to neće biti opcija ukoliko previše vremena provede čitajući i razumevajući svaki detalj u tekstu. Kao što je već rečeno, radite na razumevanju suštine tekstova i trudite se da budete fokusirani. Teško je zamisliti da može da vam bude dosadno tokom ispita, ali ovi tekstovi su dugački, detaljni i mogu biti prilično dosadni. Probajte da beležite šta ste pročitali ili rezimirajte u svojoj glavi ili na papiru. Ovo su samo neki saveti koje treba da znate ukoliko se spremate za TOEFL ispit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s