Prevela i prilagodila: Jana Drašković

Izvor: http://blog.internationalstudent.com/2016/03/healthy-eating-in-the-usa/

 

Zdrava ishrana u Sjedinjenim Američkim Državama

Zdrava ishrana u novoj državi? Ovo može zvučati pomalo teško, ali ne brinite, mi smo ovde da pomognemo!

Kao međunardonom studentu može vam biti izuzetno teško da znate koje ćete izbore imati za ishranu u nepoznatoj zemlji, da ne pominjemo mogućnost da nećete moći da razlikujete zdrave opcije od onih manje zdravih. Naravno, ne možete pogrešiti ako uvrstite veliku količinu voća i povrća u vaš izbor, ali budimo iskreni, SAD su poznate po svojoj upakovanoj, prerađenoj, kao i onoj najlošijoj, brzoj hrani.

Da se stvari olakšaju, suzili smo ishranu u SAD u tri kategorije: kupovina u prodavnicama, tradicionalna ishrana u restoranima, i brza hrana.

Izbor 1: Prodavnice

Prodavnice su uglavnom najbolji izbor kada pokušavate da se hranite zdravo u Sjedinjenim Državama zato što su mogućnosti velike, i sve što je upakovano po zakonu koji je donela vlada SAD, mora imati nutritivne tabele. Podrazumeva se da u zalihama prodavnica ima zdravih kao i (strašno) nezdravih mogućnosti, ali bez glutenska, veganska i vegeterijanska hrana na sreću postaje sve više popularna.

Prodavnice sada počinju da prodaju cele redove veoma zdrave hrane, i sada ima nekoliko lanaca marketa ’zdrave hrane’ koji u celosti poklanjaju pažnju na zdravu/organsku hranu, sa ogromnim asortimanom proizvoda, organskog mesa, grickalica pa i organskog piva! Ako ste pravi ’zaluđenik’ zdravom ishranom ove prodavnice nude čak i organske prozvode za ličnu higijenu kao što su sapuni i sresdstva za čišćenje sveobuhvatno, veoma zdravo kupovno iskustvo.

Izbor 2: Restorani

Što se tiče restorana, količina zdravog izbora uglavnom zavisi od restorana koji odlučite da posetite. Salate su naravno prilično standardne, takođe su i najbolje za zdravlje ali vam sasvim sigurno treba više od obične salate za obrok. Srećom, restorani u Sjedinjenim Državama mogu da se specijalizuju za određenu vrstu hrane, ali i dalje imaju obiman izbor za obrok. Na primer, nije neobično da se u restoranu koji je specijalizovan za picu služe i pasta,krilca, tortilje i salate.

Kada pregledate jelovnik, verovatno će postojati manji odeljak gde su naznačeni izbori sa ’manje kalorija’ ili nešto slično što bi vam pomoglo da izaberete najbolje za svoju liniju. Sve više modernih restorana koristi i male oznake za vegeterijansku i bez glutensku hranu u jelovniku, koje će vam pomoći da se držite svojih navika u ishrani.

Jedna odlična stvar koju ću napomenuti o Sjedinjenim Državama je da sve  dok imate dolar u džepu, nećete ostati gladni! U Americi postoji restorani brze hrane na skoro svakom ćošku, koji služe sve od hamburgera i pomfrita sa morskom solju pa do sladoleda, ali pošto su toliko brzo pravljeni 80% od ovih restorana je najniže na skali zdrave ishrane. Ako ne želite mast kao glavni satsojak vašeg ručka, postoje mnogo zdravije mogućnosti u restoranima, kao što su: Panera Bread, Subway ili Pita Pit . Ovai izbori restorana brze hrane nemaju veliki izbor, ali nude sveže sendviče, tortilje (i zdrave i nezdrave), sa prilozima kao što je čips ili povrće u većini slučajeva.

Izbor 3: Brza hrana

Bez obzira na to gde naiđete na brzu hranu, obično ćete moći da saznate nutritivne vrednosti sa skoro svih proizvoda. Ponekad je ova informacija dostupna u brošurama kao što je letak (na zahtev), ili u nekim slučajevim na velikim posterima ispred samog restorana.

Da li ste spremni za akciju?

Sada kada mislite na zdravlje, nemojte zaboraviti da je OGROMAN deo studiranja u inostranstvu da osetite kulturu naravno, kao i hranu! Sjedinjene Države su poznate po ukusnim, jedinstvenim i veoma modernim jelima koji jednostavno nemaju isti ukus u drugim krajevima sveta. Najzad, nećete otputovati u Francusku a da ne stanete u koju pekaru da kupite kroasan, zar ne? Mislite na svoju liniju i pokušajte da pravite zdrave izbore kada je to moguće, i ne zaboravite da s vremena na vreme, uživate u novim jelima koja su natopljena puterom ili umočena u čokoladu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s