Preveo i pripremio: Nemanja Stefanovic

Izvor: http://blog.accepted.com/2013/11/24/studying-for-gre-verbal-and-the-toefl-at-the-same-time/

Učiti za GRE i TOEFL testove u isto vreme

Nije baš fer, zar ne? Maternji govornik engleskog kada se prijavljuje za postdiplomske studije u Americi verovatno provodi mesece učeći za GRE test, i to samo za GRE test, ali ako vam engleski nije maternji, moraćete se takođe posvetiti i TOEFL testu. Kako da učite za dva testa u isto vreme?

U idealnom slučaju, jednostavno ćete imati mnogo vremena za učenje. Tako ćete  se moći fokusirati prvo na jedan, pa drugi ispit. Naravno, to nije uvek tako, i ne postoji nikakav mađioničarski trik koji će vam pomoći, ali vam možemo dati par saveta.

Šta TOEFL i GRE testovi imaju zajednicko?

Nažalost, ova dva testa se ne preklapaju mnogo, ali preklapanje postoji – bolje išta nego ništa! Zadaci sa čitanjem tekstova su slični na oba testa – nisu baš isti, ali mnoga pitanja su približna. Ovakvo pitanje, na primer, se može pojaviti na oba testa:

„Šta se on sledećeg može zaključiti iz prvog paragrafa?“

Najveća razlika između čitačkih odjeljaka oba testa je u tome što GRE test zahtijeva više logičkog razmišljanja, dok se TOEFL test bazira više na razumevanje teksta, to jest, na razumevanju strukura i vokabulara.

Sve u svemu, kada budete učili za zadatke koji podrazumevaju razumevanje teksta, materijal za GRE test će vam pomoći i kod TOEFL testa. U obrnutom slučaju, učenje za TOEFL test vam neće mnogo pomoći kod GRE testa. Najveći deo GRE verbalnih pitanja nemaju veze sa TOEFL testom (zadaci sa popunjavanjem praznina u tekstu, na primer), mnogo su teža i zahtevaju pomnu analizu.

Osim zadataka sa čitanjem, zadaci sa pisanjem eseja su takođe donekle slični, jer su teme dosta slične. Na testovima, na primer, mogu se videti teme za eseje koje se bave obrazovnim sistemom, vlašću, uzorima, smrtnošću, umetnošću, tehnologijom, itd. Ciljevi ovih zadataka su jednoliki: odaberite stranu i arumentujte svoju tačku gledista. GRE test se rigiroznije ocenjuje, ali metodi pisanja su isti.

Koji materijal za učenje koristiti za pripremu TOEFL testa?

Ako polažete oba testa, dobra je ideja imati materijal za njih. Materijal za GRE test definitivno može pomoći kod spremanja TOEFL-a, ali zasiguno želite saznati nešto više o TOEFL-ovom odeljku sa zadacima govorenja i slušanja, koji su potpuno različiti od bilo čega na GRE testu.

Ako već očekujete da ćete dobro proći na verbalnim zadacima GRE testa, a imate mnogo iskustva kod govorenja, slušanja i pisanja na engleskom, verovatno će vam samo trebati Oficijalni vodič za TOEFL ili EST testove sa pet testova za vežbanje, koji će vam ponuditi dobu ideju o tome šta će biti na samom testu, mada vam neće pomoći kod poboljšanja vašeg engleskog. Ako vam treba nešto više od toga, predložili bi vam Kembridžovu pripremu za TOEFL test, i što više vežbi govorenja i slušanja na engleskom. Međutim, pregledanje materijala i sa Kembridža i za GRE test zahteva mnogo vremena, tako da morate odlučiti koji vam je važniji i koji će zahtevati veći napor. Prepoznajte ono u čemu ste slabi i unapredite te oblasti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s