Koliko masovni otvoreni onlajn kursevi mogu da povećaju šanse da vas prime na američki fakultet?

 

Prevela i prilagodila: Nina Popovic

Izvor: https://share.america.gov/moocs-can-help-you-get-into-u-s-college/

Poslednjih godina, profesori na fakultetima su širili znanja preko masivnih otvorenih onlajn kusreva (MOOC), uzbudljivi razvoj za studente širom sveta.

Danas je očigledno da korišćenje onlajn kurseva takođe pomaže studentima da budu primljeni na američke fakultete.

Fakulteti žele da pronađu najbolje studente kao što i studenti žele da nađu najbolje fakultete. Onlajn kursevi su efikasni načini da se dobije odgovarajući rezultat. „ Jedan od najznačajnijih vrednosti koje onlajn kursevi imaju je da su pristupačni širokom spektru studenata koji možda nisu imali dostupnu dobru nastavu“, rekao je Stjuart Šmil, direktor prijema na fakultete.

Godine 2013, na primer, Masačusets institut za tehnologiju je primio Batušigu Mjanganbajara ( Battushig Mzanganbayar) iz Mongolije nakon što je osvojio odličan rezultat na prvom masovnom otvorenom onlajn kursu na fakultetu za strujno kolo i elektroniku sa samo 15 godina. Onlajn kurs je ponovljen na drugom nivou na Masačusets institutu i Mjanganbajarov uspeh sa toliko godina je pokazao fakultetu da je on spreman da učestvuje na nastavi. A takođe su mu rekli da na Masačusets institutu ima kurseva koji će ga zainteresovati.

Bez masovnog otvorenog onlajn kursa, Masačusets institut nikada ne bi čuo za Mjanganbajara, a on se verovatno ne bi prijavio za isti.

„Ukoliko student uzme onlajn kurseve sa kojima smo mi upoznati“, rekao je Stjuart Šmil pozivajući se na dobit koju Masačusets institut ima od masovnih otvorenih onlajn kurseva „i uradi ih dobro, to nam pokazuje kako student rešava teške kurseve. To je odlična informacija za nas.“

Karlin Mejtlend, profesor na Pen Stejt univerzitetu, konsultovala se sa odogovornima za masovne otvorene onlajn kurseve, programi koji su se održavali u nekoliko američkih ambasada u celom svetu da se poveća dostupnost onlajn kurseva sa olakšanim raspravama. Ovakvi kursevi, rekla je Mejtlendova, omogućavaju studentima da testiraju znanje za američke fakultete i da se pronađu i vide da li je to put kojim oni žele da idu.

„Ako ponudimo masovne otvorene onlajn kurseve i imamo studente koji zaista shvataju sadržinu“, rekla je Mejtlendova, „onda to može biti student kojeg mi tražimo i kažemo mu: Hej, da li ste razmišljali o našem programu koji podržava studente koji dolaze da studiraju u Ameriku?“

Ako ovo zvuči kao da biste vi mogli biti baš taj student, istražite masivne otvorene onlajn kurseve preko Ministarstva prosvete i kulture da pronađete neki koji vam odgovara. Za više saznanja o procesu prijema na fakultete možete videti na Pensilvanija univerzitetu na zahtev masovnih otvorenih onlajn kurseva „Prijavljivanje na američke univerzitete“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s