Prevela i prilagodila: Jana Drašković

Izvor: http://magoosh.com/toefl/2015/5-ways-to-find-scholarships-to-study-abroad/

5 načina za pronalazak stipendija za studiranje u inostranstvu

Šta sve treba da bi se priuštilo školovanje u inostranstvu? Naši prijatelji sa TopUniverziteta kažu, ’’Počnite od stipendija! ’’

Za veliku većinu onih koji žele da studiraju u inostranstvu, pronalaženje sredstava da se pokriju troškovi školarine i života su glavni prioritet. Ovo znamo iz pitanja na dnevnoj bazi koje postavljamo na TopUniversities.com , kao i iz ličnog razgovora sa mogućim studentima koje srećemo na našim dešavanjima. Iako, naravno, nikad ne postoji garancija da ćete naći sumu koja pokriva ono što želite, postoji mnogo mogućnosti za školarinu koje mogu da se istraže. Evo pet mesta sa kojima možete početi.

  1. Proverite da li zemlja vašeg porekla sponzoriše studije u inostranstvu

Prva sigurna luka gde treba da se obratite je dom, sa vašom sopstvenom vladom. Mnoge vlade nude školarine za studiranje u inostranstvu, zbog priznanja koje donose ne samo pojedinci, nego i šire društvo i ekonomija. Primer velikih razmera je brazilski program Nauka Bez Granica, koji obezbeđuje na desetine hiljada školarina za studente iz Brazila da bi u inostranstvu išli na studije vezane za naučne i tehnološke discipline; kao i Kralj Abdulah Program za školarinu iz Saudijske Arabije , koji takođe omogućava na desetine hiljada školarina svojim studnetima da studiraju na najboljim univerzitetima širom sveta.

  1. Pogledajte koje međunarodne stipendije nudi zemlja vašeg interesovanja

Slično prethodnom, mnoge vlade obezbeđuju stipendije za studente koji dolaze iz inostranstva, da bi imali koristi od privalčenja talentovanih studenata širom sveta. Te školarine mogu biti opšte (otvorene za sve studente iz inostranstva) ili određene (dostupne samo studentima iz određene zemlje ili određene grupe zemalja). Na primer, australijska Admiralna Nagradna šema u okviru australijske vlade (koja takođe obezbeđuje stipendije za svoje državaljane koji žele da studiraju u inostranstvu) je usredsređena da pomaže samo studentima iz zemalja u razvoju. U Sjedinjenim Državama, vlada sponzoriše Fulbright program koji obezbeđuje stipnedije i za studente iz Amerike koji žele da studiraju u inostranstvu, kao i za studente koji žele da studiraju u Americi.

  1. Potražite međunarodne institucije za finansiranje koje nude stipendije

Pored državnih vlada, postoje i međunarodne organizacije koje nude mnoge mogućnosti finansiranja studenata koji studiraju u inostranstvu. Značajni primeri uključuju  Commonwealth Scholarship and Fellowship Plan (CSFP), koji obezbeđuju stipendije da olakšaju pokretnost studenata u zemljama Komonvelta kroz niz dvostranih programa; I Erasmus+ program evropske Unije, koji podržava razmenu studenata kroz Evropu

  1. Proverite koje stipendije nudi fakultet po vašem izboru

Osim nacionalnih i međunarodnih opcija za finansiranje, pojedini fakulteti i odseci često nude svoje sopstvene stipendije. Ovo uključuje školarine koje su otvorene za sve studente, stipendije samo za studente iz inostranstva, kao i stipendije koje su sačuvane za studente iz određenih zemalja. Proverite odeljak ’finansiranje’ na internet stranici fakulteta, kao  i informacije koje je obezbedio fakultet ili odsek vašeg smera. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, stupite u kontakt sa studentskom službom ili dekanatom da biste bili sigurni da imate pristup svim potrebnim informacijama.

  1. Ulovite stipendije za određeni predmet ili određenu grupu ljudi

Najzad, velike organizacije različitih dometa pružaju razne vrste stipendije koje podržavaju studije u inostranstvu. Ovde se uključuju međunarodne korporacije, kao što su Google i L’Oréal, koji nude stipendije da podrže nedovoljno zastupljenje grupe u tehnologiji i žene u nauci. Stipendije takođe daju i mnoge različite dobrotvorne ustanove, fondacije, zajednice i preduzeća, često sa fokusom na podržavanju određene grupe studenata.

Ove stipendije za određenu grupu ljudi mogu biti organizovane po oblastima predmeta/karijere, koji imaju u fokusu podržavanje određenog tipa studenata (npr. Stariji student, samohrani roditelji, nacionalne manjine), ili mešaju nekoliko različitih kriterijuma. Moj savet bi bio da se potraži stipendija putem interneta i da se sagleda iz različitih uglova, dok mislite na sopstvenu prošlost i lični identitet, naravno na Vašu želju za studiranjem, i na svoje planove za buduću karijeru.

Podrazumeva se da je pronalaženje stipendije samo prvi korak; morate da napišete i savršenu prijavu na vreme za svaki zadati rok! Međutim, ako počnete tako što ćete posvetiti vreme temeljnom istraživanju za sve ovo, barem ćete znati da niste propustili neku priliku. Ukoliko date sebi dosta vremena da pogledate sve stipendije i da vidite koja se najbolje slaže sa Vašom situacijom i Vašim vrlinama, imaćete bolju priliku za predavanje uspešne prijave. Srećno!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s