Ako želite da se prijavite za školovanje u Americi a engleski vam nije maternji jezik, onda ćete verovatno polagati TOEFL test. Postoji mnogo škola koje prihvataju druge testove, ali još uvek većina prijavljenih za studiranje u Americi kojima je engleski  drugi jezik polažu TOEFL.

Istovremeno, učenici engleskog jezika u nekim delovima sveta, uključujući Indiju i Evropu, možda ne koriste američki engleski. To je verovatno zato sto se  vaše obrazovanje i praksa zasnivaju na britanskom engleskom.

Ako su obe ove stvari istinite – da ćete polagati TOEFL i da se dobro snalazite u britanskom engleskom – onda mora da ste malo zabrinuti zbog TOEFL testa. Da li treba koristiti američki engleski samo zato što je to američki test?

Kratak odgovor

Ne.

Ne morate koristiti američki engleski da biste ostvatili visok rezultat na TOEFL testu. Za vreme TOEFL konverzacije i pisanja, da bi sve bilo u skladu, ne treba mešati američki i britanski engleski. Ako koristite britanske reči i tako pišete i ako govorite britanskim akcentom, onda ne brinite o korišćenju američkog engleskog. Ako pokušate da se prebacite sa jednog  jezika na drugi, vaš govor ce biti veoma zbunjujuć za slušaoca ili čitaoca. Koristite jedno ili drugo; ne mešajte ih.

Ukoliko se malo prebacite, nije veoma važno. Važnije je da tačno koristite prave engleske reči i gramatiku tako da vas razumeju govornici engleskog jezika. Ako komunicirate dobro, na pravom ste putu!

Dugačak odgovor

TOEFL je pun zadataka sa slušanjem. Za vreme odeljka TOEFL slušanje, čućete šest do devet razgovora i predavanja. U delu konverzacija ćete čuti još četiri. U delu pisanja ćete imati da slušate jedno završno predavanje.

Nece svi ljudi koji govore biti amerikanci. Većina njih ce biti amerikanci, ali ćete čuti jedno ili dva predavanja od govornika britanskog jezika, moguće i australijanca. Ne brinite – akcenat neće biti veoma jak. Nećete čuti veoma jak škotski akcenat sa kojim, na primer, čak i amerikanci kojima je engleski maternji jezik mogu imati ozbiljne poteškoće.

Trebali bi da budete upoznati sa nekoliko različitih akcenata. Slušanje govornika britanskog i američkog engleskog će vam puno pomoći u tome.

Prevela i prilagodila: Miroslava Popović

Izvor: http: //www.abaenglish.com/blog/american-or-british-english-on-the-toefl/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s