U Sjedinjenim Državama trinaest miliona studenata pohađa državne fakultete. Skoro 45 procenata studenata koji su diplomirali prethodno su pohađali višu školu.

Sve više i više stranih studenata pohađa državne fakultete, jer im oni pružaju priliku da završe prve dve godine fakulteta. Ovi studenti vide državne fakultete kao odskočnu dasku do diplome na Američkom univerzitetu. Te prve dve godine daju jaku osnovu u polju generalnog, svetskog znanja, pre nego što se student odluči za svoju specijalizaciju. Pogledajte naše programe za državne fakultete.

Transferi i obuka

Šta više, mnogi savetnici preporučuju da se uključite u programe za “transfer učenika” na državnim fakultetima, pa da se onda prebacite na univerzitet i završite preostale dve godine. Studenti se neretko prebacuju i koriste ocene sa državnog fakulteta da bi dobili četvorogodišnju diplomu. Mnoge državni fakulteti i četvorogodišnje institucije sarađuju kako bi učinili transfer što lakšim.

Za primer možemo uzeti državni fakultet u Sijetlu. Pri upisu na ovaj fakultet možete zahtevati garantovani transfer na Poslovni fakultet Džouns Hopkins Keri. Na ovaj način ćete završiti prve dve godine u Sijetlu, te će te se prebaciti na Džouns Hopkins.

Takođe, više škole često priređuju manifestacije na koje pozivaju četvorogodišnje institucije kako bi regrutovali njihove studente.

Osim što nude transfere, državni fakulteti u Americi nude i obuku za široki spektar programa. Ovi programi obuče studente za hiljade zanimanja: poslovna administracija, programerstvo, medicinski tehničar, modni dizajn, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, nanotehnologija, komercijalna fotografija, inžinjerstvo i, na kraju, reklamni dizajn. Studenti koji završe ove kurseve dobijaju diplome i sertifikate. Strani studenti koji završe obuku u roku od devet meseci mogu se prijaviti na praksu i tako steći radno iskustvo u svom polju.

Državni fakulteti pomažu lokalne zajednice

Državni fakulteti ispunjavaju obrazovne i stručne potrebe lokalnih zajednica. Skoro svi državni fakulteti su podržani od strane vlade, a zahvaljujući njihovoj politici ’otvorenih vrata’, niskoj školarini i malim zahtevima za upis, državni fakulteti su dali priliku mnogima da steknu fakultetsko obrazovanje.

Koja je razlika?

Državni fakulteti i četvorogodišnji fakulteti se razlikuju. Evo po čemu:

  • Prijemni ispiti su lakši. Državni fakulteti zahtevaju manje poena na TOEFL-u i niži prosek ocena da bi bili primljeni. Mnogi državni fakulteti nude i ESL program (program za učenje engleskog), ili programe razvojne matematike za studente čije je znanje prenisko da bi počeli sa studijama odmah.
  • Cene su niže. Školarina na državnim fakultetima je niža za 20 do 80 procenata. Ovo je odlična prilika za vas da uštedite novac.
  • Učešće studenata u nastavi i na nivou čitave institucije je mnogo manje nego na četvorogodišnjim fakultetima . Profesori i savetnici imaju više vremena koje vam mogu posvetiti. Većina stranih studenata u Americi potvrđuje da im je činjenica da pohađaju manju školu dosta pomogla da se integrišu i prilagode pre nego što se prebace na univerzitet.
  • Fakultet pruža veću podršku.  U obrazovnom sistemu Sjedinjenih Država, studenti se takmiče za ocene. Za strane studente koji ne govore engleski tečno to znači da su na gubitku, tako da se oni često bolje osećaju u manjim sredinama gdje je i pritisak manji. Uz to, državni fakulteti nude i besplatne dodatne časove.
  • Prilagođavanje je lakše. Dve godine pohađanja državnog fakulteta u Americi može unaprediti vaš engleski i pomoći vam da se naviknete na obrazovni sistem i kulturu.

 

Preveo i prilagodio: Nemanja Stefanović

Izvor:https://www.studyusa.com/en/a/51/community-colleges-in-the-usa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s