Kada se pripremate za TOEFL, težina samog testa je glavni problem; svi se pitaju koliko je težak, ali niko ne može tačno da odredi. Nažalost, ne postoji jednostavan odgovor na to pitanje. Istraživanja su pokazala da je vrlo teško, sa naučne strane, odrediti nivo težine jednog jezika. Sa tim na umu, proći ćemo kroz svaki deo testa i proučiti koliko su oni zaista komplikovani.

TOEFL čitanje

Uopšteno govoreći, TOEFL čitanje je vrlo približno čitanju autentičnih amreičkih novina, iako su tema i vokabular na samom ispitu više fokusirani ka nauci i istoriji.

Taj akademski fokus je glavni stvaralac problema. Prema istraživanju iz 2012., TOEFL čitanje je samo malo teže od prosečnog pisanog engleskog teksta, iz razloga što  pisani engleski koristi formalan, akademski jezik. Naravno, sve zavisi od toga koji je vaš maternji jezik. To je opet zbog toga što u tekstu ne postoji konverzacijski, neformalni engleski rečnik već samo onakav kakav možete da pronađete u fakultetskim knjigama. Ukoliko vaš maternji jezik ima latinske korene (npr. španski, italijanski, portugalski ili francuski) onda će vam akademski jezik biti mnogo lakši u odnosu na neformalni engleski, iz razloga što engleski jezik ima mnoštvo lainskih reči. Ako vaš maternji jezik ne vodi poreklo od napometnutih jezika, akademske reči će vam biti daleko teže jer su one vrlo retke u konverzacijskom jeziku. Na primer, reč “comprise” se često može  naći na TOEFL čitanju, a vrlo retko u opuštenom konverzacijskom jeziku.

Takođe, vremensko ograničenje može isto tako napraviti problem. Morate usavršiti čitanje akademskih tekstova prirodnom brzinom. Možda uz pomoć rečnika možete da savladate članak iz The New Yorker-a ukoliko čitate polako, ali to ne znači  da ćete položiti TOEFL čitanje. Treba da pročitate 750 reči i da odgovorite na 14 pitanja vezana za tekst za samo 20 minuta.

Da zaključimo, TOEFL čitanje je lakše od čitanja na ispitima kao što su GRE (Graduate Record Examinations), GMAT (The Graduate Management Admission Test) ili SAT (Scholastic Assessment Test), jer nije potrebno da razumete toliko suptilnih detalja. Ono što je potrebno je da razumete napisano, a ne ono što je pisac želeo da kaže.

TOEFL slušanje

Za mnoge studente, slušanje je najteže. U čitanju je najveći problem rečnik, dok slušanje ima dva problema sa kojima se nećete susresti tokom čitanja. Pre svega, snimci koji su malo sporiji od prirodne brzine govora, su inače potpuno prirodni. U snimcima ćete naići na “umms”, “likes”, “y’knows” i sve ostale žargonske izraze koji američkom govoru daju draž. Drugi problem je taj da ćete svaki snimak poslušati samo jednom, a oni mogu da budu dugački i preko pet minuta. Teško je biti potpuno skoncentrisan toliko dugo, a još teže zapamtiti sve informacije koje čujete. Ukoliko slušate mnogo izvornih serija ili filmova sa autentičnim američkim govorom, onda ste u vrlo dobroj poziciji.

Nemojte da mislite da je TOEFL slušanje isto kao da slušate američku ili englesku televiziju- nije. Štaviše, slušanje televizije je mnogo teže jer osobe pričaju mnogo brže i koriste razne idiome i čak pričaju istovremeno. U poređenju sa tim, TOEFL slušanje je relativno jednostavno, čak i ako je u pitanju akademska tema. Imajte na umu da je slušanje teško uglavnom zbog količine informacija koje čujete i koje treba da zapamtite. Trebali bi ste da zapisujete i da pamtite dosta detalja.

TOEFL govorni i pisani deo

Grupisaćemo ove dve sekcije u jednu iz razloga što je podjednako teško ‚‚izmeriti” njihovu težinu. Uzećemo u obzir dve stvari:

  • ⅔ govornog dela i ½ pisanog dela su u vidu čitanja ili slušanja
  • Ne postoji tačan i netačan odgovor

Težina ova dva dela je vrlo slična ostalim sekcijama, čitanju i slušanju, zbog toga što uključuje iste sposobnosti, isti akademski rečnik i istu brzinu prirodnog govora. Tako da možemo da kažemo da su ova dva dela slična po težini čitanju i slušanju.

Sa druge strane,ukoliko vam se postavi pitanje: ‚‚Imenujte jednu osobu koju poštujete i objasnite zašto”, možete da birate odgovor u zavisnosti od vašeg znanja jezika. Tako da možete da kažete da je ovo pitanje teško jer ćete dati komplikovan odgovor. Isto tako, može da vam bude lako, jer je jednostavan odgovor sa jednostavnim rečnikom takođe prihvatljiv. Ono što želimo da kažemo je to da je težina zasnovana na tome koliko su napredni vaš vokabular i gramatika. Drugim rečima, to je raspon od ne-komunikativnog do maternjeg govora. Težina ispita zavisi od vas, vašeg rečnika i gramatike.

Ako ste počeli sa pripremama za TOEFL i ne ide vam baš lako, možete posetiti stranicu TOEFL prep. 🙂  Happy studying 🙂

Prevela i prilagodila: Snežana Borić

Izvor: http://magoosh.com/toefl/2013/how-hard-is-the-toefl/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s