Možda čitate ovaj tekst zato što još uvek niste u potpunosti sigurni da li ste spremni za studiranje u inostranstvu. Svoju odluku sam doneo samo nedelju dana pre isteka roka za apliciranje (što vam ne bih preporučio). Ono što hoću da kažem je da ukoliko stvarno mislite da to nije za vas onda nemojte ići, ali čisto sumnjam u to. U prirodi svakog od nas je da se pomalo plaši promena i suočavanja sa novim izazovima i iskustvima.

Svako ko ima bar malu želju da ode u inostranstvo treba da ode, po mom skromnom mišljenju. Ako iz nekog razloga ne možete da izdržite ceo semestar ili godinu, šta je najgore što može da vam se desi? Nećete diplomirati sa 22 godine već sa 23, i to je to. Kada to uporedite sa celim životom, stvarno nije ništa strašno, a pritom šanse da se to desi su minimalne.

Kada sam odlučio da idem, jedan od mojih najvećih strahova je bio taj da mogu da izgubim dobre prijatelje i da po povratku kući nemam više nikog. Prvo i najbitnije što treba da zapamtite je da vaš odlazak ne menja ništa. Vi i dalje možete da održavate kontakt preko Skype-a i telefona, a ako su vaši prijatelji pravi prijatelji biće uzbuđeni zbog vas.

Naravno da postoji mogućnost da budete van svih dešavanja kada se vratite kući, ali veoma brzo ćete pohvatati nove muzičke trendove, serije i ostale zanimljivosti. Pored toga, iskustvo koje steknete u inostranstvu je svakako mnogo vrednije od toga.

Treba vam pomoć da ubedite roditelje? Da li oni misle da je to samo još jedan način da protraćite vreme i novac? Veoma je važno da shvate koliko je to korisno za vas i za vašu karijeru.

Recite im da ćete imati vrlo aktivan društveni život, kao i da ćete imati jedinstveno edukativno iskustvo koje ćete pamtiti ceo život. Dok čitate ovo, pokažite i ovaj tekst vašim roditeljima, Biće iznenađeni hiljadama mogućnosti koje vam se pružaju dok studirate ‚‚preko” i samim tim će razumeti zašto ste toliko uzbuđeni o ideji da provedete leto, semestar ili čak celu godinu u drugoj državi.

Ukoliko tražite konkretnije savete,razloge i planiranje za studiranje u inostranstvu sajt StudyAbroad vam može i te kako pomoći u tome. Od iskustava studenata do saveta za pronalaženje posla nakon završenih studija, kao i mnoštvo članaka o prednosti koje ima studiranje u drugoj državi. U medijima se sve više može naći tekstova o ovakvom načinu studiranja i što je najbitnije, uvek je prikazano u dobrom svetlu.

Koliko god ovo zvučalo cliche, studiranjem u inostranstvu postajete svetska osoba i otvaraju vam se mnoga vrata i za master studije, kao i za posao. Poslodavci veoma cene kada vide ovo kao stavku u vašoj biografiji znajući kakva iskustva to nosi sa sobom. Mislite o tome kao nadograđivanje vašeg kulturološkog kapitala. Činjenica da ste studirali u inostranstvu govori mnogo o vama i o tome kakva ste osoba.

Želite da upoznate drugu kulturu? Možda jedan od najboljih načina za to jeste baš ovaj: da živite u toj sredini i da je upoznajete kroz život. Pored upoznavanja kulture koja nije vaša, usvojićete mnoge osobine kao što su samostalnost, organizacija vremena i načina života, društvenost i samopouzdanje (napominjem samo neke).

U nekom trenutku ćete se zapitati da li ste doneli pravu odluku. Cenite taj momenat. Moj se desio na plaži u Španiji dok sam bio na sedmodnevnom odmoru. Bos, bez majice, gledao sam u Mediteran i razmišljao o svim drugovima iz grupe koji se u tom trenutku verovatno dosađuju na času i smrzavaju se u kišnoj Britaniji.

Taj momenat će doći kada prođe sav stres prvih par nedelja privikavanja i kada stvarno shvatite gde ste i šta radite, koliko je zapravo velika vaša odluka da odete i da iskoristite svaku priliku i mogućnost koja vam se pruža.

Prevela i prilagodila: Snežana Borić

Izvor: http://www.studyabroad.com/student-guide-why-study-abroad

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s