Kada na reklamama za škole engleskog čujete kako “učenje engleskog može biti i zabavno!”, prva stvar koja vam padne na pamet (nakon refleksne reakcije prevrtanja očima) sigurno su one neverovatno zabavne lekcije iz gramatike kada sat vremena slušate o tome kako se “u uslovnim rečenicama prošlo vreme prevodi kao sadašnje” i drugim jednako uzbudljivim stvarima.

Ipak, pre nego što donesete konačnu presudu o tome da li je učenje jezika možda vaš omiljeni vid razonode ili sasvim sigurno nije, povikaću:

Hold your horses!

Danas automobili imaju u proseku oko 120 konja, a ovaj stari engleski idiom vodi poreklo iz vremena kada su prevozna sredstva imala uglavnom jednu ili dve ove plemenite životinje. Vratite se na kratko u to romantično doba i zamislite scenu – vi ste, recimo, prodavac potkovica negde na Divljem zapadu i u radnju vam ulazi gospodin sa visokim crnim šeširom da od vas pazari, naravno, potkovice. Vi mu dajete dva kompleta vašeg najboljeg modela, a on drsko, kako su se uplate valjda uvek i izvršavale na Divljem zapadu, na sto baca kesu sa novčićima i izlazi. Vama nije teško, odvežete kesu, prebrojite novčiće i vidite da vam je dao manje nego što je bilo potrebno. Izlazite na prašnjavu ulicu po kojoj se kotrljaju one biljke što se uvek kotrljaju u kaubojcima i vidite ga kako se popeo na kola i udara konje bičem. Konji se propinju i samo što ne krenu u trk, kad vi povičete:

“Čekaj malo! Hold your horses, sir!”

Namrgođeni gospodin se okreće prema vama:

“Šta je?”

U svom gradiću važite za hrabrog čoveka, ali pogled na njegove ruke koje lagano klize ka pojasu za kojim su zadenuta dva srebrna pištolja čini da vas entuzijazam za prepiranje brzo napusti.

“Želeo sam da vam poželim srećan put”, kažete nabacujući svoj najbolji smešak.

***

Šta se u ovoj priči posle dogodilo i nije mnogo bitno, važno je da smo naučili da se izraz “hold your horses” na engleskom koristi kada želimo nekom da kažemo da malo sačeka, uglavnom zato što je brzopleto nešto pomislio, uradio ili izgovorio.

Eto, vidite da učenje engleskog može biti zabavno – niste potrošili ni tri minuta, a naučili ste jedan popularan idiom. 

Vidimo se u sledećem članku, kada ćemo popričati o tome na koliko načina jedan plan može da pođe po zlu.

 

Marko Aleksić

Leave a comment